Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №712 від 25.06.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Лікарські рослини і приправи

Цикорій

Цикорій

Користь і шкода цикорію хвилюють людей, коли вони черговий раз зустрічають цей продукт на прилавку магазину. Багато хто звик вже пити цикорій замість кави уранці. Насправді, він піднімає настрій, заряджає бадьорістю і дає сили до нового дня. Давайте подивимося, звідки ж у нього такі корисні властивості.

Такій користі цикорій зобов’язаний високому вмісту корисних вітамінів і мінералів. У нім міститься багато вітамінів групи B, С, E, різні білки, жири, пектин, дубильні речовини і солі. Наявність такого букета корисних речовин припускає те, що цикорій позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи, нервової системи, допомагає усувати дисбактеріоз, різні хвороби серця і судин. Користь цикорію проявляється в його здатності знижувати рівень холестерину в крові і лікувати анемію. Ця трава допомагає впоратися з діабетом і зайвою вагою, оскільки знижує рівень цукру в крові.

Примітно, що коріння цикорію можна вживати вагітним і дітям (старше за 3-4 роки). У цьому його головна відмінність від кави, яка по своїх властивостях шкідливіша, ніж цикорій. Корисність цикорію відмінно знімає печію, очищає організм від токсинів, підвищує кількість еритроцитів (червоні кров’яні тільця) в крові.

Цикорій використовують при захворюваннях шкіри, наприклад, щоб вилікувати екзему, фурунколез, дерматит. Для цього корінь цієї рослини розмішують з водою і прикладають на півгодини в день.

Шкода цикорію може проявитися у тих людей, які страждають захворюваннями нервової системи, гемороєм, гастритом, а так само у кого є варікозне розширення судин. Цикорій так само шкідливий дітям, які схильні до ожиріння, і тим, кому ще не виповнилося 3 роки. Із-за свого впливу на нервову систему, цикорій з обережністю застосовують люди з несталою психікою.

Користь і шкода цикорію досі залишаються гарячою темою для обговорення у фахівців. Ця трава є лікарською, тому до неї треба відноситися як до ліків – багато і довго не вживати, перед початком застосування обов’язково відвідати лікаря, який підтвердить, що цикорій в невеликих кількостях підемо вам на користь.

25.06.2015



Рівне-Ракурс №10 від 25.06.2015p. 
На головну сторінку