Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №713 від 30.06.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Сир першою хай скуштує ваша кицька

Зі слів господарів цих домашніх чотириногих улюбленців, жодна кицька, яка себе поважає, не їстиме неякісного сиру, легко відрізнивши справжній від підробки. Чого не скажеш про людину, яка, купивши гарний на вигляд чи дешевий за ціною сир, нерідко має проблеми зі шлунком, а то й може опинитися в лікарні. Тож, аби не купитися на підробку, спробуємо запам’ятати, як нам її відрізнити від справжнього сиру, виготовленого лише з молока.

Якщо у разі натискання на твердий сир з нього виділяється рідина знайте: продукт — прострочений. Це не стосується лише м’яких сирів на зразок бринзи. Якщо сир, який, полежавши 3 години без холодильника, наприклад, на столі, покрився крапельками вологи чи жиру, то в ньому напевне є олії. Купуючи сир, обов’язково перевіряйте термін придатності, хоча нині недобросовісні продавці товару по кілька разів перепаковують його, аби лише збути. Тож ліпше попрохати, аби шмат сиру вам відрізали від головки під час купівлі продукту. Щодо м’яких і плавлених сирків, то їх підробити неважко навіть у домашніх умовах. Наприклад, плавлений сир можна виготовити з відходів виробництва (забракований сир), а ще додати купу різних ароматизаторів, наповнювачів тощо. Тож обов’язково під час купівлі сирків зверніть увагу на етикетку, і на склад продукту зокрема. До слова, у відомому нам “класичному” плавленому сирку “Дружба” у складі мають бути сметана, молоко (або ще якісь молочні(!) продукти) і плавителі. Якщо там на етикетці зазначено ще якісь наповнювачі і Е-шки — не беріть сирок, обійдетеся без шлункових проблем. Якщо на сирку стоїть позначка ГОСТ — можна сподіватися, що він вироблений із якісної сировини. У сири, на етикетках яких бачимо “…виготовлено по ТУ”, — найчастіше кладуть різні зовсім не сирні інгредієнти. М’який сир, куплений в магазині чи на ринку в господині, можна перевірити на наявність у ньому крохмалю (додають для маси), капнувши трішки йоду. Якщо продукт синіє — крохмалю таки досипали. Тепер щодо сиркової маси, такої популярної в дітей і дорослих. М’який сир передбачає у своєму складі натуральне молоко і бактерії, а ось сиркова маса — кіт у мішку, куди можна додати все, що заманеться. Тож ліпше придбати сир і додати в нього фрукти-ягоди на власний смак і розсуд. Якщо на поверхні м’якого сиру — нерівності чи сирні крупинки-зерна, є ймовірність, що продукт натуральний. Якщо сир має гладеньку поверхню — перед нами сирний продукт з різними домішками. І ще важливо звернути увагу на термін придатності: справжній м’який сир зберігається 36 годин. Якщо на упаковці вказано строк придатності 4—7 чи більше діб — продукт штучний, а отже, шкідливий. І насамкінець, куплений м’який сир дайте спочатку вашій киці — вона не помилиться однозначно
30.06.2015



Рівне-Ракурс №10 від 30.06.2015p. 
На головну сторінку