Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №716 від 21.07.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Спільне майно багатоквартирного будинку

Спільне майно багатоквартирного будинку

З 1 липня 2015 року діє Закон України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному житловому будинку” від 14 травня 2015 року, який додатково до державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб надав гарантію отримувати безкоштовно з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно інформацію співвласникам багатоквартирних будинків у зв’язку з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.

Пунктом 5 Порядку надання фізичним та юридичним особам інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2014 р. № 722, передбачається можливість власника (співвласника) квартири, житлового чи нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку, у разі створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (асоціації власників житлових будинків, якщо їй делеговані повноваження з управління неподільним та загальним майном відповідного житлового комплексу) одержувати з Державного реєстру прав інформацію у формі інформаційної довідки. При цьому, в інформаційній довідці з Державного реєстру прав, що видається у паперовій формі органом державної реєстрації прав, нотаріусом зазначається інформація про суб’єктів права власності на квартири, житлові та нежитлові приміщення, розташовані в багатоквартирному житловому будинку, наявні у Державному реєстрі прав на дату та час її формування.

Крім того, Закон України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному житловому будинку” містить поняття багатоквартирного будинку, його співвласників, спільного майна багатоквартирного будинку, нежитлового приміщення, розташованого у ньому, а також визначає правовий режим спільного майна.

Так, багатоквартирний будинок – житловий будинок, в якому розташовано три і більше квартири. У багатоквартирному будинку можуть також бути розташовані нежитлові приміщення, які є самостійними об’єктами нерухомого майна, а нежитлові приміщення – ізольоване приміщення в багатоквартирному будинку, що не належить до житлового фонду.

Власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку.

Спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників. Спільне майно не може бути поділене між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку.

21.07.2015Прес-служба Головного територіального управління юстиції у Рівненській області



Рівне-Ракурс №10 від 21.07.2015p. 
На головну сторінку