Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №723 від 08.09.2015p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Несумісні продукти!

Дієтологія, що активно розвивається, подарувала нам безліч різних дієт і принципів харчування. Особливою популярністю користується роздільне харчування, яке засноване на теорії про те, що існують несумісні продукти харчування. Проте все не так просто, як може здатися.

Основні принципи роздільного харчування

У травній системі кожній речовині відведено своє місце. Для білків, жирів і вуглеводів виробляються різні травні ферменти. Є думка, що одночасна їх вироблення утруднена, і вони не можуть нормально функціонувати в присутності один одного. У результаті їжа засвоюється не повністю, можуть починатися процеси гниття і бродіння, викликаючи дисбактеріоз.

Відповідно до системи роздільного харчування існує кілька основних правил:

Не можна їсти одночасно вуглеводну і кислу їжу. Наприклад, картопля не сумісна з помідором або лимоном.

Концентрований білок і концентрований вуглевод не слід їсти в один прийом. Це означає, що не рекомендується вживати одночасно горіхи і солодкі фрукти, хліб.

Також не рекомендується їсти за раз два концентрованих білка. Інакше кажучи, горіхи або яйця не сумісні з м’ясом.

Вкрай не бажано їсти білки і жири одночасно. Тобто м’ясо не можна вживати зі сметаною або рослинним маслом.

Фрукти і білки теж не поєднуються один з одним.

Два концентрованих крохмалі за раз їсти не можна. Таким чином, каша і хліб – продукти, несумісні один з одним.

Несумісність буває різна

Однак спроможність цієї теорії поки не доведена науковими фактами. Деякі дослідження показали, що несумісні продукти при схудненні не існують. 2 групи людей з однаковою фізичною активністю, конституцією і метаболізмом харчувалися окремо і традиційно при однаковій калорійності. Коливання у вазі у тих і інших виявилися приблизно однакові.

Але не варто забувати про те, що речовини в різних продуктах по-різному взаємодіють між собою. З цієї точки зору несумісні продукти можуть мати місце. Наприклад, таке поширене поєднання як риба і соняшникова олія не несе користі. В одному продукті містяться жирні кислоти омега-3, а в іншому – омега-6. Обидві вони потрібні організму, але якщо останнього типу жирних кислот більше, пригнічується засвоєння перших.

Вважається також, що несумісні продукти харчування при схудненні – картопля і масло. Проте точних підтверджень цьому теж немає.

Таким чином, можна сказати, що принципів роздільного харчування зовсім не обов’язково дотримуватися. Таку дієту має сенс дотримуватися людям, у яких є захворювання шлунково-кишкового тракту, що характеризуються порушенням вироблення травних ферментів. Здорові в цьому сенсі люди можуть харчуватися традиційно і продовжувати втрачати зайві кілограми.

08.09.2015



Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2015p. 
На головну сторінку