Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №746 від 22.02.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

У Рівному відбулася презентація “Шевченківської енциклопедії”

12 лютого в Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відомі діячі літератури та культури з Києва презентували “Шевченківську енциклопедію”. Сюди завітали просвітяни – письменники вчителі, науковці, краєзнавці.

Ось що розповів відомий літературознавець і політик, директор Інституту літератури АН України, доктор філологічних наук, академік Микола Жулинський:

“Я вважаю, що це унікальний проект. Ще в 70-х роках почалася робота над “Шевченківською енциклопедією”, але тоді не було можливості сказати всю правду про Тараса Шевченка. У цьому VI-томному виданні розміщені ґрунтовні дослідження творів письменника, а кожен його малюнок повністю проаналізований.

В італійців є багато енциклопедій: енциклопедія Данте, енциклопедія Вергілія... Тепер і в нас є. В ній розміщено п’ять тисяч триста шістдесят сторінок.

Також ми розпочали видання “Історії української літератури” у XII томах, яке засвідчує, що впродовж багатьох років йде родовід нашої історії, культури, мови. Перших три томи ми привезли сюди на показ. На жаль, держава не виділяє майже ніяких коштів на друк книг, тому тираж становить лише 200 примірників”.

А український політик, науковець, заступник голови правління Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Т. Г. Шевченка Георгій Філіпчук додав:

“Біда української інтелігенції в тому, що вона перетворилася в обслуговуючий персонал. Нічого трагічнішого немає для держави, ніж те, коли її гомери приручені владою. Які у нас шанси рухатися далі? Зараз ми залишилися “без хліба і без духовності”. Зараз йде наступ на українську душу – на мову. Так, 4-6 класи не отримали підручників, а за статистикою, на одну душу населення в Україні припадає всього 0,3 книги! Проблема виховання нації нині є найважливішою!”.

Учасники заходу звернулися до правління Національної Спілки письменників України з пропозицією зробити щорічну Рівненську міську премію імені Уласа Самчука всеукраїнською, що сприятиме популяризації імені нашого видатного земляка.

Нині “Шевченківська енциклопедія” знаходиться в Рівненському обласному об’єднанні Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка.

22.02.2016Олександра Нагорна



Рівне-Ракурс №10 від 22.02.2016p. 
На головну сторінку