Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №762 від 09.06.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Бюджетні гроші в Рівному

Бюджетні гроші в Рівному

закопують в землю?

Нещодавно отримали доволі цікаву інформацію – археологи в самому центрі Рівного знайшли дуже цінні пам’ятки далеких часів. На сайті нашого міського Управління культури та туризму за 26 травня можна знайти звіт про ці роботи. Автора цей звіт не дуже вразив. Однак, враховуючи відсутність спеціальний знань, вирішив поцікавитися думкою тих людей, які за своєю професією регулярно мають справу з археологами. Це будівельники. З одним із них, колишнім начальником Управління капітального будівництва Рівненського міськвиконкому, а нині директором «Східноєвропейського будівельного альянсу» Сергієм Полоцьким ми і поспілкувалися.

- Дійсно мені багато доводилося мати справу із археологічними роботами в тому числі і в центрі міста. Річ у тім, що перед початком кожного будівництва їх потрібно провести. Хочу сказати, прочитавши про знахідки в районі «лебединки» я довго сміявся. Рівняни старшого віку мене зрозуміють. Річ у тім, що коли я вчився в школі №7, нас разом із тисячами однолітків з інших шкіл на уроках фізкультури відправляли на земляні роботи на цю саму «лебединку», де тоді було болото. Можу сказати відповідально – весь цей район насипний. Тобто роками туди звозили землю і втрамбовували її. Який шар землі насипали не скаже зараз ніхто. Зрозуміло, що дуже багато. Звісно цю землю звідкись привозили і при великому бажанні в ній щось можна знайти. Однак, історична вартість таких знахідок більш ніж сумнівна.

Мене в цій історії більше всього цікавить інше. Хто заплатив за ці археологічні розкопки? Річ у тім, що у випадку, коли земельна ділянка знаходиться у приватній власності чи оренді і хтось хоче будувати на ній, то він же і оплачує проведення таких робіт. В цьому ж випадку, я зрозумів, що платив бюджет обласного центру. Я не вважаю, що такі витрати він не повинен нести. Однак, проводити розкопки за рахунок міста на насипних землях де до того сторіччями було болото – на мою думку це щось більш ніж дивне. Тому було б цікаво вияснити в яку суму обійшлися археологічні дослідження усім нам, рівнянам? І чи не було інших більш важливих витрат у міського управління культури, чи просто комусь треба було «закопати гроші»?

09.06.2016Спілкувався Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 09.06.2016p. 
На головну сторінку