Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №770 від 04.08.2016p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Рецепт універсального сирного тіста

Рецепт універсального сирного тіста

та різні начинки для смачних пирогів та рулетів

Сир - це ідеальний компонент для тіста, адже його непомітна присутність робить пиріг ніжним на смак і дуже корисним. Адже у чистому вигляді цей кисломолочний продукт любить не кожен.

Пропонуємо рецепт універсального сирного тіста, яке можна використовувати з будь-якими начинками

Сирне тісто для пирога

Інгредієнти:

– Сир м’який - 300 грам

– Борошно пшеничне - 300 грам

– Цукор - 160 грам

– Вершкове масло - 300 грам

Приготування:

Всі складові рекомендується вийняти з холодильника заздалегідь, щоб вони досягли кімнатної температури для оптимального змішування.

Якщо сир занадто щільний і зернистий, проверніть його на м’ясорубці 1-2 рази.

Приступаємо до замішування тіста. Вершкове масло подрібнюємо на тертці і перетираємо з борошном в однорідну пухку крихту. Підсипаючи цукор і підмішуючи сир, з’єднуємо всі компоненти в тісто.

Довго місити його не доведеться, воно одразу стає однорідною податливою масою, яку загортають у харчову плівку і відправляють на 40 хвилин у холодне місце.

Поки тісто «відпочиває», займемося начинкою.

Начинки для сирного пирога

Пропонуємо зробити одну з перерахованих начинок для пирога:

Вишнева начинка

Для цього наповнення підготуйте:

– цукор - півсклянки

– желатин - 1 пакетик

– вишня - півкілограма

– вода - 5 десертних ложок

– ванілін за смаком

Вишні і цукор ставимо на повільний вогонь і доводимо до кипіння. Води додавати не треба, так як з ягід вийде багато соку. Желатин заливаємо холодною водою і залишаємо на чверть години.

Змішуємо набряклу масу желатину і ягід з соком, перемішуємо до повного розчинення. Начинку охолоджуємо до тих пір, поки вона почне злегка схоплюватися і застигати.

Основу пирога треба буде спекти, охолодити заздалегідь. Для цього розквчуємо тісто в 5 мм завтовшки і розкладемо на змащеній кулінарним жиром формі, зробивши кілька проколів за допомогою виделки.

Бажано викласти тісто так, щоб утворилися бортики по периметру, а зайві краї обрізати. Випікаємо виріб протягом 15-20 хвилин в розігрітій до 180-200 °С духовці.

У готовий охолоджений пиріг вливаємо желейну начинку і відправляємо в холодильник до повного застигання.

Полунична начинка

– Полуниця 500 грам (можна використовувати заморожені ягоди);

– крохмаль - 2 чайні ложки;

– цукор - 1 склянка;

– листочки м’яти для прикраси.

Поверхню розкаченого тіста посипаємо половиною зазначеного в інгредієнтах цукру і крохмалю.

Зверху викладаємо ягоди полуниці, посипаємо їх залишилися крохмалем і цукром.

Шматочок тіста, розкачуємо, щоб нарізати на смужки, якими покриємо начинку.

Змащуємо пиріг яєчним жовтком і ставимо в духовку на 30-35 хвилин при температурі 180-200 градусів.

Остиглий пиріг прикрашаємо м’ятними листочками.

Яблучна з корицею і бадьяном

– яблука - 1 кг

– цукор - 1 склянка

– кориця і бадьян за смаком

Кілограм яблук очищаємо і ріжемо часточками, вирізаючи серцевинки.

Склянку цукру з’єднуємо з меленою корицею і бадьяном.

Тісто - три чверті загальної кількості - розкачуємо на деко, попередньо змащуючи його олією або жиром, а яблука викладаємо внапуск рівними рядами.

Яблука посипаємо цукром зі спеціями.

Пиріг перед випічкою оформляємо бортиками з боків. Залишок тіста розкачуємо тонким шаром і розрізаємо на смуги, якими покриємо верхній шар пирога.

Змащуємо верх і боки яєчним жовтком і випікаємо пиріг до готовності при 200 °С, перевіряючи яблука на м’якість.

Сметанна заливка з консервованими абрикосами

Інгредієнти:

– сметана - 250 грам;

– ваніль;

– цукор - 5 столових ложок;

– два яйця + один білок;

– крохмаль - 1 столова ложка;

– абрикоси консервовані.

Збиваємо міксером всі компоненти, крім абрикосів.

Беремо глибоке деко та накриваємо його змащеним у жирі пекарським папером.

Далі викладаємо розкачане тонким (5-7 мм) шаром тісто і виливаємо на нього заливку. Другим шаром викладаємо абрикоси - по половинці, у ряд.

Тісто розкачуємо і розрізаємо на смужки (можна зробити це фігурним ножем для піци), якими покриваємо начинку.

Жовтком, який залишився, змащуємо поверхню тіста і бортики пирога. Випікаємо 35 хвилин при помірній температурі в розігрітій духовці.

Орієнтуємося на готовність тіста. Подавати цей пиріг треба повністю охолодженим.

04.08.2016



Рівне-Ракурс №10 від 04.08.2016p. 
На головну сторінку