Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №807 від 28.04.2017p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Земля - селянам

Земля - селянам

Рівненська область традиційно є аграрним регіоном. Сьогодні сільське господарство залишається ледве не єдиним сектором економіки області, який стабільно працює і навіть розвивається. Однак це сьогодні. Що ж буде далі, сказати важко, бо наша столична влада все більше говорить про створення вільного ринку землі.

Саме з цього приводу минулої п’ятниці в обласній раді відбувся брифінг голови фракції ВО «Батьківщина» цієї ради Миколи Кучерука та заступника голови обласної ради Олексія Бучинського.

Микола Кучерук проінформував журналістів щодо позиції «Батьківщини» із земельного питання.

- Ми категорично проти продажу українських земель. Про що йде мова? Влада хоче дозволити відкриту купівлю саме земель сільськогосподарського призначення. На нашу думку це злочин. Річ у тім, що прості українські селяни доведені нинішньою владою до повного зубожіння, і тому їх паї скуплять олігархи та транснаціональні компанії за копійки. Рекомендації МВФ та всілякого роду міжнародних радників, які дуже активно лобіюють вільний продаж українських земель, направленні лише на одне – на обезземелення мільйонів українських селян. Транснаціональним компаніям байдуже, що станеться з українським селом. Хочу сказати, що саме село, селяни є тією основою, на якій тримається вся українська нація. Селянин – господар, завжди був патріотом української державності, бо жив на своїй землі, любив її, дбав за землю. Вся політика влади останніх років направлена на те, щоб замість дрібних фермерських господарств на українських землях панували великі латифундисти. Наведу приклад сусідньої Польщі, яка є членом Європейського союзу. В цій країні успішно працюють два з половиною мільйони фермерських господарств. Це державна політика. Що ж в нас? Кількість фермерських господарств в нас жалюгідна – усього кілька десятків тисяч. Великим агрохолдінгам Україна цікава лише як територія, де вигідніше всього вирощувати кілька видів культур та відправляти їх на переробку за кордон. Подивимося, що стало з нашою переробною галуззю. Вона практично знищена. Колись в кожному райцентрі та великому селі працювали переробні заводи. Вони забезпечували роботою величезну кількість людей. Їх сьогодні майже немає. Це при тому, що поки, що не можна відкрито купувати людські паї та державну землю, якої залишилося немало.

Для того, аби захистити головне багатство України Всеукраїнське об»єднання «Батьківщина» ініціює проведення всеукраїнського референдуму. На ньому планується винести питання про безстрокове продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського спрямування. Для цього наша політична сила провела 19 квітня установчі збори. Мене дуже тішить, що до нашої ініціативи долучилися інші патріотичні політичні сили.

Олексій Бучинський ВО «Свобода»:

- Це не перша спроба влади «роздерибанити» українські землі. Ще в 2011 році тодішня злочинна влада на чолі з Януковичем пробувала протиснути цю ідею. Тоді на заваді цьому стали патріоти України. Особливо важливу роль в недопущенні продажу наших земель зіграли обласні ради, які прийняли рішення проти продажу. Думаю, що і сьогодні роль місцевих рад в цьому питанні є дуже важливою. «Свобода» підтримує пропозицію Юлії Тимошенко щодо проведення референдуму, хоча ми і розуміємо, що нинішня влада спробує зробити все можливе, аби не допустити цього. Наше з завдання боротися проти того, що олігархи за безцінь скупили селянські паї.

28.04.2017Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 28.04.2017p. 
На головну сторінку