Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №270 від 14.12.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Увага, вас знімають!

Шпигунські ігри по-дорослому

Шпигунські ігри по-дорослому

Дружину "вивів на чисту воду" завдяки прихованому відеоспостереженню

Рівняни охоче використовують відеокамери для прихованого стеження. Люди спостерігають один за одним, за домогосподарками, власними дітьми, коханцями, підлеглими на роботі тощо. Нещодавно один рівненський перевізник вмонтував у салоні маршрутного таксі відеокамеру, спрямовану на водія, щоб спостерігати за його роботою. А водій легкового автомобіля виявив бажання встановити камеру у салоні авто, щоб стежити... ніби-то за працівниками ДАІ!

Дороге задоволення

От часи настали: пішов у супермаркет - за тобою стежать, додому - теж. Почуваєшся, інколи, наче актор. Може і набриднути! А чи законне це явище - приховане відеоспостереження? Де можна встановлювати відеокамери, а де - ні? Чи дороге це задоволення? І хто, власне, має право на своєрідне “шпигунство”? Про це ведемо мову із паном Сергієм (ім’я змінене), до якого рівняни звертаються за допомогою у встановленні відеокамер прихованого стеження.

- Почастішали замовлення від ревнивих чоловіків (жінок), які просять вмонтувати у спальні невеличкі відеокамери, щоб наочно виявити “гріх”, - так, як це сталося в одній із сімей Рівного, - розповідає чоловік. - А ще замовляють відеокамери для стеження за домогосподарками та власними дітьми (встановлення відеокамери коштує, в середньому, п’ять тисяч гривень). Навіть звичайнісіньке вічко у вхідних дверях є найпростішим способом прихованого спостереження...

- А чи законне це явище - приховане відеоспостереження?

- Не зовсім. Усе залежить від того, в якому місці вмонтувати відеокамеру. Якщо у власному будинку - будь ласка! Твоя власність - роби, що хочеш. Однак, якщо власник фірми бажає спостерігати, чим займаються на роботі його працівники, він повинен офіційно повідомити їм про встановлення відеокамери у приміщенні. Процес супроводжується відповідними підписами про інформування щодо встановлення відеокамери. Так, як це роблять у супермаркетах - при вході зазначається, що в торговельному закладі ведеться приховане спостереження. Якщо немає попередження - тоді це порушення закону.

- Невже у цій маленькій відеокамері (її діаметр - 2 сантиметри) закладені такі великі можливості?

- Не повірите, але за тим, що діється вдома чи іншому місці, можна спостерігати в режимі он-лайн за тисячі кілометрів за допомогою мережі Інтернет. Бачите, яка вона маленька (показує конусоподібну відеокамеру - авт.), - у приміщенні, при правильному монтажі, вона буде зовсім непомітною.

Як це роблять правоохоронці

Приховане стеження правоохоронці організовують у тому разі, коли проти людини порушена кримінальна справа, яка вимагає досудового слідства. Приховане стеження організовують також для запобігання злочину. Однак технічні засоби прослуховування та відеоспостереження застосовуються правоохоронцями (міліція, СБУ) лише після рішення суду. Про це обов’язково повідомляють працівникам прокуратури. Цивільним громадянам спостерігати за приватним життям інших осіб заборонено!

Згідно зі статтею 163 КК України, особа, яка порушить таємницю листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передається засобами зв’язку, через комп’ютер або іншими технічними засобами, - карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, виправними роботами строком до двох років або обмеженням волі - до трьох років.

Ті самі дії, вчинені щодо державних чи громадських діячів із використанням спеціальних засобів, призначених для таємного збирання інформації, - караються позбавленням волі строком від трьох до семи років.

14.12.2006Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 14.12.2006p. 
На головну сторінку