Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №902 від 28.02.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

На Рівненщині телемедицина в дії

На Рівненщині телемедицина в дії

22 лютого на Рівненщині з робочим візитом перебував Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко. Рівненщина у п’ятірці областей, де впроваджують телемедичні технології у тестовому режимі, тож Геннадій Зубко і ознайомився з роботою телемедицини в дії.

Зокрема, у селі Забороль, разом з керівництвом обласного управління охорони здоров’я ОДА, урочисто відкрили першу новозбудовану в Україні лікарську амбулаторію загальної практики сімейної медицини. Проект реалізується за ініціативи Президента України Петра Порошенка і спрямований на покращення якості медичного обслуговування сільського населення та вчасного надання якісної первинної медичної допомоги жителям. Сільська міні-лікарня зведена за кошти державного та районного бюджетів.

Жителі села сумнівалися, що на місці старого ФАПу, який знаходився в аварійну стані, упродовж трьох місяців збудують нову амбулаторію.

«Сьогодні Рівненщина за темпами будівництва нових амбулаторій знаходиться серед трійки лідерів. Ми рухаємося для того, щоб усі амбулаторії були введені в експлуатацію, показали якість медичної послуги, нову якість обладнання, яке може передавати данідля консультації на вторинному рівні», - зазначив Геннадій Зубко.

Відтепер мешканцям села Забороль не потрібно їхати кілометри до району чи області за консультацією. Тепер лікар на місці може зв’язатися зі спеціалістом з обласної лікарні та надати якісну консультацію. В амбулаторії вперше протестували модель роботи телемедицини. Місцевому жителю, котрий пережив інфаркт, надавав консультацію спеціаліст-кардіолог з обласної лікарні. Завдяки електрокардіографу, усі дані синхронізуються та зберігаються у програмі на комп’ютері, після чого надсилаються для іншого фахівця. Так, лікарі можуть дистанційно проконсультувати пацієнтів у питаннях серцево-судинних захворювань, цукрового діабету, бронхіальної астми і дерматологічних хвороб.

«Телемедицина працює на відстані в режимі реального часу, тому жителі сіл покладають на неї великі надії. Так, лікар будучи в іншому місці може з легкістю оглянути пацієнта та поставити відповідний діагноз. Усі дані пацієнта будуть збережені в особистому електронному кабінеті пацієнта», - запевняє завідувач амбулаторії загальної практики сімейної медицини Вікторія Пашковська.

Загалом, у новенькій амбулаторії є кабінет здорової дитини, кабінет щеплень, маніпуляційна, кімната сімейного лікаря та стерилізаційна. А також спеціальне обладнання – електрокардіограф, дерматоскоп, спірограф, холтерівський моніторинг, біохімічні та сечові аналізатори.

Ще одну новозбудовану амбулаторію Геннадій Зубко оглянув у селі Горбаків Гощанського району. Щоправда, наразі тут тривають опоряджувальні роботи. Та до середини березня усі роботи планують завершити і ввести амбулаторію в експлуатацію. Горбаківська амбулаторія обслуговуватиме понад 3900 осіб. Керівник закладу та сімейний лікар, які працюватимуть тут, уже підписали понад 1800 декларацій.

За півтора місяця на Рівненщині відкриють ще 15 амбулаторій. Загалом в області буде 34 нових міні-лікарень. Спільно із Світовим банком буде реконструйовано 89 ФАПів та амбулаторій.

28.02.2019Олеся Оленіч



Рівне-Ракурс №10 від 28.02.2019p. 
На головну сторінку