Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №943 від 12.12.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Алла Карпюк: «Перетворимо Великоомелянську сільраду на високорозвинену європейську громаду»

Алла Карпюк: «Перетворимо Великоомелянську сільраду на високорозвинену європейську громаду»

Роль сільських рад та об?єднаних територіальних громад в системі місцевого самоврядування продовжує посилюватись. Можна сказати, що вибудовується нова реальність, в якій ми будемо бачити вже в найближчі роки економічно потужні і, будемо сподіватись, фінансово незалежні громади, які зможуть забезпечити сталий розвиток своїх територій. Тому цікава думка людей, які сьогодні працюють в органах місцевого самоврядування і бачать ситуацію «з середини». Тому автор попросив про інтерв?ю у заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Великоомелянської сільської ради Алли Карпюк.

— Пані Алло, розкажіть, будь ласка, про перспективні напрямки роботи сільської ради.

— Їх багато. Звісно потрібно будувати та ремонтувати дороги. На мою думку, це пріоритетний напрямок нашої роботи, бо без якісних доріг неможливо забезпечити нормальне функціонування громади. Однак будівництво доріг це далеко не все чим потрібно займатися. Зокрема, наша рада приміська і багато обдарованих дітей навчаються музиці в Рівному. Після рішення депутатів Рівненської міської ради, які, скажемо так, штучно обмежили можливість навчання дітей, які проживають в навколишніх селах, гостро стало питання створення в селі Велика Омеляна музичної школи. Хочу сказати, що ми вже знайшли потрібне приміщення в нашому будинку культури і вже скоро зможемо відкрити на його базі повноцінну музичну школу. Також, плануємо створити і спортивну школу, щоб наші діти з усіх найближчих сіл мали змогу займатися спортом на рівні не гіршому ніж сьогодні вони займаються у Рівному. Це дуже важливо, тому що діти та молодь повинні мати можливість отримувати в селі послуги не гірші ніж у місті. Також ми вже підготовили проєктну документацію для будівництва в селі Вересневе школи – ліцею з дитячим дошкільним навчальним закладом. Цього потребують мешканці Вересневого, адже в селі багато діточок, і місць у садочку та школі вже не вистачає. Фінансування будівництва буде здійснено за кошти ДФРР. В тому ж селі Вересневе працюємо над тим, щоб місцевий будинок культури став справжнім новітнім закладом.

Хочу сказати, що наша сільська рада має унікальні можливості з розвитку економіки, і ми робимо все можливе, щоб в нас відкривались нові виробництва на базі колишніх господарських дворів. Так, нещодавно провели розширену нараду з керівниками підприємств та підприємцями, які працюють на території сільської ради. Послухали їх побажання, визначились з тим, чим може допомогти наша сільська рада. Хочу сказати, що виробництво повертається на територію нашої сільради, і думаю, що найближчі роки стануть часом перетворення нашої громади в промисловий майданчик, де мешканці наших сіл зможуть мати роботу і зарплату не меншу ніж у Рівному. Це дуже важливо, щоб у людей була робота і гідна оплата за неї, тоді будуть розвиватися села, а молодь не буде шукати кращої долі у великих містах та за кордоном.

— Скажіть, а які проблеми стоять перед вашою сільською радою?

— Звісно проблем вистачає. Я думаю головна – фінансова. На жаль, держава не залишає для функціонування громад потрібні кошти, які отримує у вигляді податків. На мою думку, це потрібно змінювати. Хоча багато можна зробити і сьогодні. На зустрічі з керівниками підприємств та підприємцями я запропонувала їм реєструвати свої підприємства в нас, в свою чергу ми зможемо забезпечити їх меншими податками ніж вони платять сьогодні в місті. Це один із шляхів збільшення бюджету нашої сільради. До речі, підприємці підтримали таку ідею.

— Останнім часом у деяких ЗМІ лунають звинувачення на Вашу адресу в тому, що ви нібито привласнили якісь кошти. Прокоментуйте, будь ласка, цю інформацію і кому, на Вашу думку, вигідно її розповсюджувати?

— На жаль «чорний піар» став справжнім стихійним лихом в нашому громадському житті, хоча чому «стихійним»? Свідомо викидається інформація, в яку навіть далекі від фінансів люди не вірять. Моя посада називається – заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів. Тобто, я не розпоряджаюсь бюджетними коштами, не провожу тендерів і не контролюю, як проводяться ті чи інші роботи. Так що звинувачення у нібито зловживанні бюджетними грошима нічого крім посмішки викликати не можуть. А кому це вигідно? Звісно тим місцевим «політикам», які не хочуть, щоб наша сільська рада ставала реальним конкурентам Рівному, де в них є бізнес, а перетворювалась у такий собі депресивний придаток обласного центру, де можна було б робити все, що заманеться. На жаль, небезпека такого сценарію розвитку подій є, і я, як і усі мешканці нашої громади, повинні це розуміти.

12.12.2019Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 12.12.2019p. 
На головну сторінку