Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №948 від 23.01.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс знаменитостей

Інша Коко Шанель

Інша Коко Шанель

Жінка, яка зробила неймовірний внесок в історію моди. Жінка, чиї фрази не втрачають актуальність і їх цитують по сьогоднішній день. Жінка-революція, яка змінила стандартне бачення жіночої моди – Габріель Коко Шанель.

Усі знають Шанель й уміло користуються її висловами, та чи знають, як вона саме стала такою успішною? Скільки труднощів довелось їй подолати, аби стати еталоном моди?

Габріель Коко Шанель народилася 19 серпня 1883 року у французькому місті Сомюре. Відомо, що мати Коко померла при пологах. Коли дівчинці було 12 років, її та ще чотирьох братів і сестер залишив батько, тому деякий час вони проживали в притулку. Життя вчило майбутню ікону моди бути сильною, збиваючи її з ніг та підкидаючи на життєвий шлях різні перепони. Зокрема, у 18 років дівчина працювала продавчинею в магазині одягу, а у вільний час співала в кабаре з піснями «Ko Ko Ri Ko» та «Qui qu’a vu Coco», звідки, власне, і отримала собі прізвисько на все життя – Коко. Однак є ще одна версія імені: батько свою дочку за маленький зріст і худорлявість кликав курчам, і коли Габріель вирішила взяти собі псевдонім, згадала про своє дитяче прізвисько.

Та це лише загальні штрихи біографії Коко Шанель, я ж пропоную вам почитати цікаві факти про цю визначну жінку. Шанель починала, як продавчиня у маленькому магазинчику. Першим хобі Коко було проектування капелюшків. Вона робила їх нестандартними та химерними, що полюбилося модницям Парижа. У 1910 році дівчина відкрила власний магазин.

Коко ніколи не була заміжня. Хоча романів за її життя було достатньо: роман з німецьким офіцером, який допоміг звільнити її племінника з фашистського полону; роман з одним із російських великих князів, який змусив її більш уважно поставитися до деталей російського народного костюма, мотиви якого з’явилися в її фасонах, також стосунки пов’язували її з французьким поетом-містиком П’єром Рівером. Ба більше, до неї залицявся герцог Вестмінстерський: коли той попросив її руки, вона з притаманною їй прямотою та іронією відповіла: «На світі повно всяких герцогинь, але тільки одна Коко Шанель».

Сам Пікассо назвав її «найбільш розважливою жінкою на світі». Коко Шанель ввела в моду засмагу. Хоча це сталось зовсім випадково, бо жінка всього лише обгоріла на сонці під час подорожі на круїзному лайнері, проте громадськість одразу підхопила новий тренд.

Чому саме Chanel № 5? Певно, будете здивовані, але Коко не винахідниця цього аромату. Парфюмер Ернест Бо створив цей запах для неї. Точніше він придумав 10 зразків і представив їх жінці. Вони були пронумеровані від одного до п’яти і від 20 до 24. Вона вибрала номер п’ять. Існує чутка, що ці парфуми, по суті, є результатом лабораторної помилки. Заступник Бо додав дозу альдегіду в кількості, яку раніше не використовували. (До речі, Chanel № 5 був улюбленим ароматом Мерлін Монро).

Коко Шанель обожнювала кишені, саме вона ввела їх і в жіночу моду, оскільки довший час вони вважались чоловічим елементом в одязі. У Шанель була дуже витончена фігура, проте дивним фактом залишається те, що вона не любила оголені коліна, тому ідеальною довжиною Chanel вважається елегантна довжина трохи нижче коліна.

Маленьке чорне плаття в минулому – уніформа паризьких продавчинь. Понад 30 років Коко Шанель проживала в готелі Ritz і вважала його своїм домом. Коко не розлучалася з ножицями, вони завжди були при ній – у сумочці або на мотузочці на шиї. Одного разу на прийомі вона буквально пошматувала вбрання однієї зі своїх манекенниць, яка з’явилася туди в платті від іншого відомого кутюр’є.

Шанель не любила неділю. Бо цей день – вихідний, і ніхто не хотів працювати. Модельєрка не любила коштовнсті:

«Я не люблю коштовності заради коштовностей, діамантові сережки або нитки перлів, які виймають з сейфу, щоб похизуватися в них ввечері, а потім кладуть назад в сейф; і які найчастіше належать якомусь акціонерному товариству. Прикрас повинно бути багато. Якщо вони справжні, це віддає хвастощами і поганим смаком. Я роблю фальшиві і дуже красиві. Вони навіть красивіші за справжні».

Винайшла сумки з довгими ручками. Раніше жіночі сумки були дуже незручними, ридикюлі можна було носити тільки в руках. Уперше ці аксесуари стали зручними: їх почали носити через плече. За словами Коко Шанель, вона шукала натхнення у гардеробах чоловіків, з якими мала романи. Шанель ніколи не малювала ескізи, вона відпрацьовувала свої ідеї на манекенницях.

Велика жінка, революціонерка, французька ікона стилю та світового кутюр’є говорила:

«Якщо ви народилися без крил, не заважайте їм рости».

10 цікавих фактів про Коко Шанель

1. Габріель Бонер Шанель була справжньою бунтаркою. Їй не подобалося власне дитинство, вона переписала біографію заново, з чистого листа, придумавши собі трьох люблячих тіточок, турботливого тата (насправді після смерті матері дівчинка росла в сирітському притулку при монастирі, вона бачила свого батька в останній раз, коли їй було 12).

2. Монашки навчили її шити й вишивати.

3. У 1926 році американський Vogue не забув повідомити, що популярність LBD (абревіатура LBD – перші букви англійської little black dress) дорівнює популярності автомобіля Ford: і це було справжнє визнання!

4. Коко любила повторювати, що в пошуках нових ідей рилася в гардеробах своїх коханців. Її творіння – це своєрідний творчий звіт про зміни в особистому житті. Так, в період тісного спілкування з дягилевським балетом та захоплення князем Дмитром Романовим, двоюрідним братом Миколи II, простежувалися російські мотиви. В період роману з герцогом Вестмінстерським, найбагатшою людиною Великобританії, – англійські.

5. Шанель ніколи не малювала ескізи, вона працювала «вживу» – на манекенницях, бо вважала, що сукня має рухатися, і замість олівця використовувала виключно кравецькі ножиці да булавки.

6. Вона одягала багатих і знаменитих – дружин фінансових ділків і популярних актрис, а дружила з людьми творчими.

7. Мадемуазель першою стала змішувати біжутерію та коштовності. І при цьому не вважала носіння біжутерії чимось негожим: «Прикрас повинно бути багато. Якщо вони справжні, це віддає хвастощами і поганим смаком. Я роблю фальшиві і дуже красиві. Вони навіть гарніші справжніх».

8. Мадемуазель Шанель була сомнамбулою. Під час одного з нападів сноходіння в «Рітце» вона викроїла із купального халата костюм.

9. Коко ніколи не була заміжня (кажуть, що вона відмовила герцогу Вестмінстерському під тим приводом, що герцогинь може бути скільки завгодно, а мадемуазель Шанель тільки одна) і принципово не закінчувала демонстрацію колекції вінчальним платтям.

10. Кожний ранок Коко Шанель, яка принципово ночувала в «Рітце», поверталася в свої апартаменти, зробивши попередній дзвінок: вона просила помічниць, щоб до її приходу салон пахнув парфумами Chanel No.5. «Клієнти прийдуть на запах», – була впевнена вона. У шлейфі улюбленого аромату Мадемуазель починала робочий день. Культовий аромат Chanel No.5 і сьогодні входить в десятку парфумів, які продаються найбільше у світі.

30 кращих цитат цієї неповторної жінки і легендарного кутюр’є

1. У вас не буде другого шансу, щоб справити перше враження.

2. У 20 років у вас обличчя, яке дала вам природа; в 30 років у вас обличчя, яке виліпило вам життя; а в 50 у вас обличчя, якого ви заслуговуєте.

3. Щоб чудово виглядати, не обов’язково бути молодою і красивою!

4. Духи – це невидимий, але зате незабутній, неперевершений модний аксесуар. Він оповіщає про появу жінки і продовжує нагадувати про неї, коли вона пішла…

5. Мені наплювати, що ви про мене думаєте. Я про вас не думаю взагалі.

6. Кажуть, що жінки одягаються заради жінок, що їх надихає дух суперництва. Це правда. Але якби на світі більше не залишилося чоловіків, вони перестали б одягатися.

7. Вік для жінки – не найголовніше: можна бути чудовою в 20 років, чарівною в 40 і залишатися чарівною до кінця днів своїх.

8. Якщо ти народився без крил, не заважай їм рости.

9. Коли мені нудно, я відчуваю себе старою, а так як мені страшно нудно з вами, то через п’ять хвилин, якщо ви не заберетеся геть, мені буде тисяча років.

10. Якщо вас вразила красою якась жінка, але ви не можете згадати, у що вона була одягнена, – значить, вона була одягнена ідеально.

11. Якщо ви хочете мати те, що ніколи не мали, вам доведеться робити те, що ніколи не робили.

12. Як не крути, жінка в житті чоловіка буває тільки одна, всі інші – це її тіні…

13. Розкіш – це коли виворіт такий же гарний, як і обличчя.

14. Життя жваво котилося повз, а я просто стояла осторонь і дивилася. Щоб зрозуміти, куди рухатися далі, іноді потрібно і постояти.

15. Піклуючись про красу, треба починати з серця і душі, інакше ніяка косметика не допоможе.

16. Кожного разу, виходячи з дому, жінка йде назустріч своїй долі. Будьте готові її зустріти.

17. Мода проходить, стиль залишається.

18. У долі немає причин без причини зводити сторонніх.

19. Не буває некрасивих жінок, бувають ледачі.

20. Дефіцит справжніх чоловіків – не привід чіплятися за виродків.

21. Успіху часто домагаються ті, хто не підозрює про неминучість поразки.

22. Ніколи не можна розпускатися. Треба завжди бути в формі. Не можна показуватися в поганому стані. Особливо рідним і близьким. Вони лякаються. А вороги, навпаки, відчувають щастя. Тому, щоб не відбувалося, обов’язково потрібно думати про те, як ти виглядаєш.

23. Люди не вміють жити. Їх цьому не вчать.

24. Стримувати себе, коли прикро, і не влаштовувати сцен, коли боляче, – ось що таке ідеальна жінка.

25. У жінок немає друзів. Їх або люблять, або ні!

26. Наші будинки – це наші в’язниці; але ми знайдемо в них свободу, якщо зуміємо прикрасити їх на наш розсуд.

27. Чоловік, здатний на вчинки, приречений бути коханим.

28. Чим гірше у дівчини справи, тим краще вона повинна виглядати.

29. Є час працювати, і є час любити. Ніякого іншого часу не залишається.

30. Все в наших руках, тому їх не можна опускати.

23.01.2020



Рівне-Ракурс №10 від 23.01.2020p. 
На головну сторінку