Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №950 від 06.02.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Особливості прасування речей з різних матералів

Особливості прасування речей з різних матералів

Кожна тканина по-своєму відноситься до прасування: одна примхлива і практично не піддається розгладженню, інша не виносить високих температур і т.д.

Як же потрібно прасувати різні види тканин? Ось кілька корисних порад.

Розберіть білизну за категоріями. Найбільш невибагливий матеріал – це бавовна. Але речі з неї легше прасувати, якщо заздалегідь збризкати з пульверизатора теплою водою. Прасують такий матеріал при найвищій температурі. Таким же чином прасують і лляні вироби.

А якщо ж до складу матеріалу входить поліестер, то таку річ потрібно прасувати з особливою акуратністю. Праску встановлюють на середній температурний режим. Річ вивертають навиворіт і прасують, але не використовують пульверизатор. Якщо не дотримуватися вищевказаних рекомендацій, то на виробі утвориться небажаний блиск.

З виробами із шовку поводьтеся з граничною делікатністю. Бажано при їхньому прасуванні використовувати відпарювач. Тільки воду наливайте очищену, тому що на матеріалі можуть залишитися розводи, і річ доведеться знову прати.

Натуральні тканини – вовна, шовк, бавовна, – безумовно, гарні, але лише для окремих видів одягу. Але як не намагайся, ідеально відпрасувати ці вироби практично неможливо. Для того щоб легше було прасувати ці вироби після прання, у тканини вводяться синтетичні волокна, що поліпшують їхні споживчі якості.

А поширена думка, що, чим натуральніша тканина, тим краще, до повсякденного та спортивного одягу точно не відноситься. Сьогодні досить складно зустріти одяг, призначений для тривалих тренувань або занять спортом, повністю з натуральних матеріалів.

Бавовна і вовна без добавок легко намокають, прилипають до тіла, деформуються і швидко зношуються. Тому одяг для занять спортом шиють з бавовняних тканин у сполученні з синтетикою. Від того, яка використовується добавка до бавовни, залежить зовнішній вигляд і якість виробу.

Лайкра – найбільш популярна синтетична добавка. Її висока еластичність дає необхідну підтримку м’язам, а також зберігає форму одягу.

Мікрофібра – надтонкі гігроскопічні волокна і чудово захищають від вітру та холоду. Тканина з мікрофіброю може блищати, як шовк, бути м’якою, як оксамит, або, навпаки, щільною, як сукно.

Фліс робить тканину об’ємною і м’якою, зберігає тепло. Одяг з флісу особливо популярний у тих, хто віддає перевагу спортивному стилю. Недолік – утворення на тканині катишків.

Полартек – ідеальний матеріал для спортивного одягу. Сполучення цього волокна з іншими синтетичними або натуральними волокнами дає можливість одержати тканину тепліше вовни, здатну регулювати теплообмін і забезпечувати повітропроникність. Скотчгорд – різновид полартека – здатний відбивати світло, використовується для різних обробок.

Якщо до складу тканини входять поліамід та еластан, то можете бути впевненими, що кілька років ваш одяг буде виглядати як новий.

06.02.2020



Рівне-Ракурс №10 від 06.02.2020p. 
На головну сторінку