Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №952 від 20.02.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Напад печінкової коліки.

Чому виникає, та як зняти біль

У виникненні нападу важливу роль можуть грати нервові й емоційні фактори, надмірна фізична напруга. Найчастіше причиною коліки стає різке підвищення тиску в жовчних шляхах через закупорку каменем загальної жовчної протоки. У результаті сильно розтягуються стінки жовчної протоки та позапечінкових жовчних шляхів.

Буває печінкова коліка й у страждаючих функціональними розладами – діскінезієй жовчного міхура та жовчовивідних шляхів, а також при гострому і хронічному холециститі, що часто загострюється.

Напад найчастіше починається в другій половині дня, увечері або вночі та нерідко буває пов’язаний з грубими погрішностями в харчуванні.

Лікарі «швидкої» неодноразово констатують розвиток коліки після вживання гострої та жирної їжі, смаженого м’яса, яєць, вершків, майонезу, шоколаду і т.п.

Біль

Зазвичай болючий напад швидко досягає великої сили та переходить у різку, нестерпну, тривалу коліку, що завдає більш жорстокі страждання, чим, наприклад, біль при гострому гастриті, виразці шлунка або дванадцятипалої кишки.

Локалізація болю не дуже чітка. Хоча в більшості випадків він виникає в правому підребер’ї, нижче краю реберної дуги, але іноді сильніше відчувається в підключичній області. Зазвичай біль віддає в спину, під праву лопатку, у праве плече. Живіт стає роздутим. Спочатку з’являється нудота, потім упорна блювота, що не приносить полегшення. Іноді температура тіла підвищується до 37,5-38 градусів.

Тривалість нападу коливається в межах двох-чотирьох або п’яти годин, але буває він і більш коротким або більш тривалим. Крім вираженої типової картини болючого нападу, при калькульозному (кам’яному) і безкам’яному холециститі нерідко відзначається давлячий біль, у підключичній області або в правому підребер’ї.

Такий напад, хоча й не буває занадто сильним, по суті своїй є різновидом печінкової коліки. Викликають його порушення дієти, занадто холодні напої, а також продукти, що сприяють розвитку алергійних реакцій. Поява болю може бути пов’язана і з надмірною фізичною напругою або нервово-психічними переживаннями.

Що робити поки не приїхали лікарі

При виникненні печінкової коліки необхідно спробувати зняти біль до приходу лікаря. Декому допомагає тимчасово полегшити стан таблетка нітрогліцерину під язик або дві-три краплі на маленький шматочок цукру.

Можна скористатися тими лікарськими засобами, які були призначені лікарем колись. Знімають біль ректальні свічі з екстрактом беладони і папаверином; їх продають без рецепта. Однак треба порадитися з лікарем, чи можна ними користуватися. Хворим глаукомою, свічі з беладоною застосовувати не можна.

Дозволяється також зробити зігрівальний компрес на верхню частину живота або покласти негарячу грілку. Якщо через 5-10 хвилин тепло не допомогло, грілку необхідно зняти! При нерізко вираженій хворобливості можна прийняти 5-10 крапель 0,1?%-вого розчину атропіну, накапавши їх у столову ложку і доливши холодною водою.

При важкому нападі печінкової коліки всі ці заходи не принесуть полегшення. Потрібно терміново викликати нас, бригаду швидкої медичної допомоги! Хворий має потребу у внутрішньом’язовій і внутрішньовенній знеболюючих ін’єкціях, введенні спазмолітичних засобів. А це роблять тільки за призначенням лікаря і тільки медичні працівники. Нерідко буває необхідним і хірургічне втручання.

20.02.2020



Рівне-Ракурс №10 від 20.02.2020p. 
На головну сторінку