Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №962 від 30.04.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

На Рівненщині тестують систему «Дій вдома» для контролю самоізоляції

На Рівненщині тестують систему «Дій вдома» для контролю самоізоляції

З-за кордону продовжують повертатися жителі області. Людям пропонують два варіанти – обсервацію та самоізоляцію із використанням мобільного додатку «Дій вдома».

«Раніше, від початку карантину, щодня на Рівненщину заїжджало близько 100 наших громадян. Нині потік суттєво зменшився, - розповів заступник голови ОДА Ігор Тимошенко під час селектору із головами РДА. - Люди, які перетинають державний кордон, повинні проходити обсервацію. Вона проводиться на основі інформованої добровільної згоди. Далеко не всі погоджуються на обсервацію, тому Уряд запропонував додатковий механізм – систему «Дій вдома». Мобільний додаток дасть змогу відбувати два тижні самоізоляції вдома».

Нагадаємо, що для осіб, які прибули в Україну, Уряд передбачив двотижневий карантин. Днями визначили чіткі вимоги: як визначитися між самоізоляцією та обсервацією. Прикордонники мають інформувати громадян про можливість проходження самоізоляції з використанням електронного сервісу «Дій вдома».

Крім того, Кабмін вніс зміни до постанови № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Так, нормативними актами Уряду передбачена обов’язкова госпіталізація до обсерваторів осіб (крім окремо визначених категорій), які прибули з-за кордону чи з тимчасово окупованих територій України. Змінами передбачено, що окрім госпіталізації в обсерваторах громадяни можуть погодитися на самоізоляцію з використанням електронного сервісу «Дій вдома».

Система мобільного додатку «Дій вдома» побудована так, що людина, яка відмовляється від добровільної згоди на обсервацію, зобов’язана пройти самоізоляцію, використовуючи додаток «Дія» на своєму смартфоні. Таким чином, поліцейським та лікарям буде легше контролювати людей, які приїхали з-за кордону.

Людина, яка в’їжджає та не хоче йти на обсерварвацію, має завчасно завантажити на свій смартфон додаток. Також є можливість завантажити додаток у пунктах пропуску (КПВВ), для цього на кабінах паспортного контролю розміщені стікери з QR-кодом. Завчасне встановлення додатку допоможе швидше перетнути кордон.

Наразі мобільний додаток «Дій вдома» напрацьовується в області як пілотний проєкт. На сьогодні Національна поліція здійснила близько 50 виїздів до порушників самоізоляції.

«Разом з тим, в області зарезервовано 20 закладів обсервації на 1313 місць, які у більшості не експлуатуються. Тому окрім зручності для громадян, система «Дій вдома» дає можливість зменшити фінансове навантаження і на місцеві бюджети», - наголосив Ігор Тимошенко.

30.04.2020



Рівне-Ракурс №10 від 30.04.2020p. 
На головну сторінку