Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №974 від 23.07.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Яку хворобу можна підчепити від овочів з ринку

Яку хворобу можна підчепити від овочів з ринку

Куштуєте продукти на базарі перед тим, як купувати? Лікарі радять позбутися цієї звички, адже разом із шматочком яблука чи ковтком молока із пластикового корка ви можете проковтнути збудник гепатиту А.

Сімейний лікар Ірина Дембіцька розповіла, що спалах хвороби зумовлено продажем на ринках великої кількості фруктів та овочів. Збудники ентеровірусної інфекції надзвичайно стійкі в навколишньому середовищі і можуть тривалий час зберігатися в стічних водах, відкритих водоймах, на предметах побуту та продуктах. У холодильнику вірус живе кілька тижнів, а у морозильній камері – місяцями. Проте збудник швидко гине під час кип’ятіння (не менш як 20 хв) чи іншої термічної обробки. Джерелом інфекції також може бути хвора людина або ж безсимптомний носій. Заразитися ентеровірусами можна повітряно-крапельним, харчовим або контактно-побутовим шляхом. Вірус виявляється переважно за один тиждень. Найбільш незахищені від нього діти віком від 3 до 6 років.

Симптоми ентеровірусної інфекції різноманітні: захворювання може перебігти у вигляді серозного менінгіту (частіше в дітей), ангіни, респіраторної (нежить, підвищення температури) або кишкової інфекції (блювання, пронос). Найпоширеніші симптоми захворювання – це підвищення температури до 39–40°, загальна слабкість, головний біль, біль у м’язах, нудота і пронос. Болі у м’язах мають характерні особливості: різкі, спазматичні, виникають нападами і посилюються під час кашлю та активних рухів. Також типовим виявом захворювання є почервоніння шкіри обличчя і шиї, іноді з висипаннями. Потрапляння вірусу до нервової системи може обернутися розвитком асептичного менінгіту та менінгоенцефаліту.

Одним із важких виявів ентеровірусної інфекції є серозний менінгіт, який може починатися гостро – з раптового підвищення температури, подразнення носоглотки, сильного головного болю, блювоти, що не пов’язана із вживанням їжі, судом, втрати свідомості, гіпертонусу м’язів потилиці (коли людина не може нахилити голову вперед та притиснути підборіддя до грудей). Хворі з такими виявами мають негайно звернутися до лікаря і пройти поглиблене лабораторне обстеження.

Вакцини від ентеровірусної інфекції немає, а уникнути хвороби можна, дотримуючись рекомендацій:

• одразу звертатися по медичну допомогу, якщо є симптоми інфекційного захворювання;

• намагатися не контактувати з особами, які мають ознаки захворювання;

• пити лише кип’ячену воду;

• під час вживання напоїв у закладах громадського харчування використовувати індивідуальний одноразовий посуд;

• щодня мити дитячі іграшки;

• суворо дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед їдою, після повернення з вулиці та відвідування вбиральні.

23.07.2020



Рівне-Ракурс №10 від 23.07.2020p. 
На головну сторінку