Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №976 від 06.08.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Надокучає ячмінь на оці? Здайте кров “на цукор” і перевірте шлунок!

Надокучає ячмінь на оці? Здайте кров “на цукор” і перевірте шлунок!

Якщо імунітет ослаблений, достатньо одягнутися не по погоді, промокнути під дощем чи покататися у маршрутці з відчиненими вікнами – застуда гарантована. У деяких людей вона проявляється класичними симптомами: кашлем, нежитем, чханням. У деяких – ячменем на оці.

Що таке ячмінь

Ячмінь – це не косметичний дефект (як більшість з нас думає). Це – гнійне запалення, яке може давати серйозні ускладнення. При інфікуванні волосяного фолікула або сальної залози (таке трапляється, коли тремо очі брудними руками), край повіки запалюється. Спочатку свербить, потім на ньому з’являється припухлість, почервоніння, а через 2-4 дні “вискакує” гнійник.

Недуга може супроводжуватися головними болями, підвищенням температури тіла, збільшенням лімфатичних вузлів. До лікарів звертаються одиниці – більшість людей лікується народними методами (прикладають до запаленої повіки примочки з календули, ромашки або зеленого чаю, прикладають теплі варені яйця, щоб ячмінь швидше “визрів”. Деякі сміливці практикують уринотерапію – “лікування” сечею або вирішують діяти радикально – намагаються видавити гнійник).

Як не можна лікувати ячмінь

“Видавлювати ячмінь не можна, – застерігає лікар-офтальмолог, спеціаліст І категорії Олена Прохвачьова. – Інфекція може поширитися вглиб орбіти, спровокувавши флегмони очниці (гостре гнійне запалення), тромбози кавернозного синусу мозку, сепсис (зараження крові) або менінгіт (запалення мозкових оболонок). А це вже – загроза життю! З обережністю проводьте теплові процедури. На стадії формування абсцесу вони зупинять прогресування недуги, а от на стадії утворення гною “обігрів” запаленої ділянки може призвести до того, що інфекція пошириться на всю повіку”.

Запальний процес запускає бактерійна інфекція (у 90-95?% випадків – золотистий стафілокок). Патогенна флора (а її можна знайти у кожного з нас) активізується, коли ослаблюється імунітет – через переохолодження, брак вітамінів, ендокринні порушення, хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту. Тому завдання №1 для тих, хто не хоче ходити з набряклими повіками, – зміцнення імунітету (гуляйте на свіжому повітрі, приймайте полівітамінні комплекси, загартовуйтеся).

Чому виникає ячмінь

Від ячменів частіше потерпають жінки, бо частіше торкаються свого обличчя. Тож найкраща профілактика ячменів – дотримання правил особистої гігієни. Лікар не радить жінкам позичати свою косметику подругам. Щіточки треба систематично мити, а спонжі – міняти на нові. Користуйтеся лише індивідуальними рушниками, якомога частіше їх змінюйте. Якщо в око потрапила смітинка, не поспішайте давати волю рукам – виручить паперова серветка або чиста носова хустинка.

Якщо ячмені “вистрибують” часто, перевірте, чи не “поселився” на ваших віях кліщ – демодекс. “Виміряйте рівень цукру у крові – цукровий діабет часто проявляється свербіжем шкіри, розсипом фурункулів по усьому тілі (ячменем, зокрема), – каже Олена Прохвачьова. – Проконсультуйтеся з гастроентерологом (ячмінь часто турбує тих, хто має патології шлунково-кишкового тракту).

Як лікувати ячмінь

Виключіть з меню солодощі, здобу, мучні вироби. Дотримуйтеся білкової дієти – їжте більше м’яса, риби, зелені, овочів та фруктів. Подбайте, щоб організм не відчував браку вітамінів групи В (введіть у раціон чорний хліб).

Як тільки повіка почервоніє, закапайте в око краплі з антибіотиками (які обрати – порадить фармацевт). Якщо за день не буде покращення, проконсультуйтеся з офтальмологом. Не затягуйте процес! Ячмінь може трансформуватися у халязіон – хронічне запалення краю повіки, яке потребує радикального методу лікування – хірургічного втручання. Під хронічний ячмінь можуть “маскуватися” пухлини повік та кістозні утворення. Тож будьте пильними!”.

06.08.2020



Рівне-Ракурс №10 від 06.08.2020p. 
На головну сторінку