Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №991 від 19.11.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Легені – найважливіший фільтр нашого організму

Легені – найважливіший фільтр нашого організму

Чому важливо очищати легені У стані спокою тканини організму споживають близько 0,3 л кисню за 1 хвилину.

Але це за умови, якщо легені функціонують в нормальному режимі. На жаль, у більшості сучасних людей функції органів дихання порушено. І це стосується не лише курців. Вихлопні гази, хімічні викиди підприємств в атмосферу, тютюновий дим – все це осідає в легенях у вигляді бруду та смол. А недоліковані застудні хвороби, неправильне харчування зумовлює накопичення в органах дихання слизу та хвороботворних бактерій. Як наслідок, організм недоотримує такий потрібний йому кисень–це насамперед позначається на діяльності головного мозку й може зумовити розвиток усіляких захворювань. Зокрема, призводить до розвитку легеневого серця і, відповідно, серцевої задишки. А комбіноване порушення функцій легень і кровообігу стає причиною серцево-легеневої недостатності. Забруднені легені сигналізують про свій стан різними симптомами: постійним кашлем (таким чином організм намагається очиститися від легеневого баласту), несвіжим диханням, головним болем, підвищеною втомлюваністю, закрепами, порушенням обміну речовин тощо.

Після очищення легенів у роті зникає неприємний присмак, дихання стає свіжим, глибоким і вільним. Завдяки цьому в організм надходить більше кисню. Це своєю чергою сприяє прискоренню обміну речовин, швидшому оновленню клітин і, як наслідок, оздоровленню та омолодженню усього організму.

Осінь – це час максимальної активності легень й найбільш сприятливий період для лікування та очищення усієї легеневої системи. Зокрема, кандидат медичних наук, досвідчений лікар-практик вищої категорії Ольга Іванівна Єлисєєва у своїй книзі «Практика очищення і відновлення організму» рекомендує очищати легені в листопаді.

Поради натуропатів та фітотерапевтів

Юрій Батулін, автор оздоровчої системи «Можливості людини в екстремальних умовах», вважає, що обов’язковим методом профілактики та лікування легень повинна стати дихальна гімнастика, яка усуває застійні явища в легенях, запобігає накопиченню слизу та збагачує кров киснем. Зокрема, він рекомендує таку вправу.

Після нічного сну сісти, розслабити тіло і, ледь піднявши голову, набрати через ніс повні легені повітря. Рот при цьому повинен бути закритий. Повітря слід вдихати сильно, не звертаючи уваги на біль між лопатками чи під ребрами. Після цього потрібно затримати дихання наскільки зможете. Потім повільно, невеликими порціями випускати повітря через рот. Після видиху–розслабитися й відпочити 1-2 хв і повторити все спочатку. Потрібно зробити 3-4 такі підходи. Оскільки за ніч в легенях відбувається застій та ущільнення слизу – таку вправу вранці слід виконувати обов’язково. Протягом дня її можна зробити кілька разів.

Також Юрій Павлович вважає, що часник є один з найефективніших засобів впливу на патології органів дихання, інфекції і сприяє видаленню слизу. Якщо приймати 1-2 рази на день натщесерце по 1 ч. л. соку часнику, то за 2-3 дні можна зняти напад бронхіту та кашлю. Після прийому соку протягом 20-30 хв не можна нічого пити. Потім слід легко поснідати.

Увага! На початку прийому соку відчуватиметься печіння, яке, однак, не заподіє шкоди слизовим оболонкам. Хворим на астму ліпше лікуватися соком часнику в проміжках між нападами.

Народна цілителька та натуропат Олена Світко рекомендує для очищення легень скористатися соком алое. За висловом тибетських ченців, сік алое «цілиться» прямо в легені та є найліпшими ліками для цього органа. Для цього з п’ятирічного куща алое потрібно зрізати листки (близько 300 г) і покласти на 7 днів у холодильник. Після цього їх слід вимити і відтиснути з них сік. Додати кагору–стільки ж, скільки отримали соку,–і 1 склянку меду. Приймати засіб по 1 ст. л. за 1 годину до їди 3-5 разів на день.

Відомий учений, академік Борис Болотов для відновлення легенів радить ходити до лазні. Оздоровчий курс–6 процедур, через день. У лазні слід пити потогінні чаї з малини, журавлини, підбілу. А після–вживати по 150 мл (можна починати з менших доз) квасу, який готується за таким рецептом: узяти 3 л молочної сироватки, 200 г подрібненого до порошку листя чистотілу й 2 ст. л. цукру, усе змішати й поставити настоювати 5 днів).

Для очищення та оздоровлення легень та бронхів можна скористатися і звичайною інгаляцією. Перед цим слід приготувати квас чистотілу за таким рецептом. До 1,5 л молочної сироватки додати 0,5 склянки цукру, 1 склянку сухої чи свіжої подрібненої трави чистотілу помістити в торбинку з марлі, прикріпити до неї невеличке грузило (камінчик) й опустити на дно банки. Якщо сироватка під час утворення сиру перегрівалася–молочні бактерії загинули, тому слід додати 1 ч. л. сметани, у якій завжди містяться здорові молочні бактерії. Банку накрити 2-3 шарами марлі й поставити в тепле темне місце на 2-3 тижні. За цей час сформуються потужні молочнокислі бактерії, продукти життєдіяльності яких мають здатність оновлювати й очищати всі поверхні, на які потрапляють. Квас слід зберігати в холодильнику.

Для проведення інгаляції потрібно налити в каструльку певну кількість квасу, нагріти й подихати над ним протягом 5-10 хвилин. Під час процедури робіть глибокі вдихи й затримуйте дихання на кілька секунд. Через кілька днів таких інгаляцій із легень одночасно із мокротинням почнуть виходити пилові часточки, у яких містяться радіонукліди.

Легкий у приготуванні рецепт очищення легень, подає цілителька Надія Семенова. Узяти 140 г хрону, розтерти його й додати сік 2-3 лимонів. Вживати по 1 ч. л. двічі на день натщесерце. Ця суміш не подразнює нирки, жовчний міхур і слизову оболонку травного тракту. Особливо вона рекомендується для поліпшення відходження слизу з легень, носоглотки, а також гайморових пазух.

Рецепти народної медицини

Найбільш ефективним способом очищення легенів є інгаляції з використанням ефірних олій, які володіють чудовим відхаркувальним ефектом. Щоб приготувати інгаляційний розчин у домашніх умовах, потрібно закип’ятити в неглибокій, але досить широкій емальованій посудині 0,5 л води і, не знімаючи її з газу, додати 1 ч. л. олії евкаліпта, сосни чи майорану. Після цього слід нахилитися над ємністю, укрившись з головою рушником, і дихати парою протягом 7-10 хв. Інгаляцію найліпше робити перед сном, аби уникнути після неї переохолодження організму. Курс очищення легенів таким методом–2 тижні. Протягом цього часу спостерігається активне виділення мокротиння. Однак потрібно зауважити, що дана процедура не рекомендується людям, які страждають від туберкульозу чи онкологічних захворювань.

Можна приготувати й дуже смачні ласощі, які очищають легені від мокротиння, особливо в разі задавненого кашлю: ядра свіжих лісових горіхів подрібнити й змішати з медом–за смаком. Їсти вприкуску з чаєм.

Чудово допомагають за цієї проблеми й кедрові горішки, зварені в солодкому вині: 50 г горіхів залити 0,5 л вина й протягом 20 хв варити на слабкому вогні. Вживати по 1 ст. л. тричі на день.

Ефективним засобом очищення легенів у домашніх умовах є вівсяний відвар на молоці. Довести до кипіння 0,5 л молока, після чого додати 1 склянку вівсяних крупів (цільні зерна, а не пластівці) й уварити до половини об’єму–стану рідкої каші. Коли засіб трохи охолоне, його слід перетерти через сито й випити за 20-30 хв до їди. Таку кашу слід готувати й уживати тричі на день. Як правило, протягом перших 7-10 днів людина відчуває значне погіршення самопочуття: посилюється кашель, можливі задишка й запаморочення. Після цього починається інтенсивне відходження мокротиння з легень у вигляді темних згустків. В особливо тяжких випадках мокротиння виходить невеликими шматочками зеленуватого кольору. Продовжувати очищення легенів таким способом слід до того моменту, доки відхаркування мокротиння не припиниться.

Також для очищення від слизу в легенях можна застосувати й звичайне масло. Для цього рекомендується з’їдати вранці натщесерце невеликий шматочок масла, запиваючи чаєм. Цей засіб позитивно вплине й на стан шлунка.

«Овочеве тріо» для легенів. Узяти по 0,5 л соку чорної редьки, моркви й буряку, змішати їх в каструльці з горілкою (0,5 л), закрити кришкою, яку змастити по краях тістом, щоб не потрапляло повітря, і поставити на 1-1,5 години в духовку. Після цього дістати каструлю з духовки й залишити, не знімаючи тіста, до повного охолодження. Приймати засіб по 2 ст. л. тричі на день протягом 2 місяців. Потім зробити перерву й знову повторити.

19.11.2020



Рівне-Ракурс №10 від 19.11.2020p. 
На головну сторінку