Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №992 від 26.11.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Вибори 2020. Післямова…

Вибори 2020. Післямова…

Отже, виборчий марафон на Рівненщині завершився. Минулої неділі мешканці обласного центру вдруге за місяць сходили до виборчих дільниць. І так, що ми маємо?

Результати виборів до обласної ради та Рівненської міської ради не можна назвати сенсаційними. До обох рад пройшли як «традиційні партії» – Європейська Солідарність, Батьківщина, Свобода, Радикальна партія Олега Ляшка, так і нові гравці – Слуга Народу, За Майбутнє, Сила і Честь, Голос. Окремо з цього списку треба відмітити партію Рівне Разом, яка стала відкриттям нинішніх виборів. До речі, наявність серед переможців регіональної партії є тенденцією нинішніх місцевих виборів по всій Україні, що говорить про певну втому частини виборців від загальноукраїнських партій.

Однак, головне в нинішніх місцевих виборах на Рівненщині не це. Жодна політична сила не може одноосібно або з одним партнером отримати більшість в обласній та Рівненській міській радах. Таким чином, щоб обрати голову обласної та секретаря Рівненської міської рад потрібно створювати коаліцію з трьох, а в реальності – з чотирьох фракцій. Наскільки це реально, і будемо політкоректними, наскільки такі коаліції життєздатні – побачимо. Тим більше, що ми всі ввалились у важку економічну кризу, яка боляче вдарить по всім, в тому числі і по місцевим бюджетам. Реальні доходи області та Рівного в наступному році будуть суттєво меншими за нинішні, а це означає, що доведеться владі йти на непопулярні кроки… Як показує весь досвід незалежної України, такі кроки влади знищують рейтинг тієї політичної сили, яка їх приймає, а це не подобається нашим політикам.

Що ж нас очікує вже найближчим часом? В наступну середу збереться на своє перше засідання новообрана Рівненська обласна рада. В теорії, першого грудня буде обраний голова обласної ради, але чи відбудеться це – невідомо. Не виключено, що обласною радою певний час буде керувати колективна президія. Хоча це для області не найкращий варіант.

Не менш складна ситуація і в обласному центрі. Тут боротьба буде точитись за другу за значенням посаду в місті – секретаря міської ради. Звісно, секретар не мер і не голова обласної ради, але враховуючи вкрай напружену ситуацію в місті і не однозначні результати виборів до міської ради, можна очікувати різних сюрпризів, хоча може бути і швидке створення стабільної промерської коаліції. Хоча, знову таки, відсутність в міській раді фракції, яка б мала хоча б 40% мандатів, робить будь-яку коаліцію дуже хиткою політичною комбінацією, яка може розвалитись і викликати політичну кризу в обласному центрі. Рівне такого ще не переживало, та по Україні такі прецеденти були і досить часто. В цілому зрозуміло, що наше місцеве політичне життя (а в ради пройшли депутати за партійними списками) буде цікаве як для депутатів, так і для нас, простих громадян…

26.11.2020Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 26.11.2020p. 
На головну сторінку