Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №996 від 24.12.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Як психологічно підготуватися до Нового року

Як психологічно підготуватися до Нового року

У новорічних святах прихований глибокий символізм, який передбачає Новий початок. Недарма ж найбільш серйозні наші плани пов’язані з початком нового року та тости, які піднімаються за новорічним столом, націлені в майбутнє.

Загалом, кінець грудня, включаючи Новий рік – хороша можливість для того, щоб щось змінити в житті, почати щось нове, підготувати ґрунт для чогось значущого.

Оскільки новорічний час – символічний, то і дії, які варто зробити теж повинні бути символічними.

Викиньте зайве

Сміття і захаращеність мають не просто символічне значення, що перешкоджає вільному плину нашого життя, але це підтверджується і деякими дослідженнями. Згідно з ними, наявність в оселі зайвих предметів, бардаку, розкиданих речей має властивість накопичувати в людей роздратування. А роздратування – це те, на що витрачається наша енергія і це те, що гальмує нас в нашому русі вперед.

Тому не лінуйтеся і наведіть лад в оселі. Це для початку. Наступне – обов’язково викиньте непотрібні речі. Ця дія носить символічний характер і позбавляє вас від накопиченого вантажу, який зовсім не обов’язково тягнути з собою по життю.

Дякуйте

Ми проводжаємо Старий рік і при цьому говоримо про події, які в ньому відбулися. Але, що цікаво, ми дуже часто забуваємо про людей, які в цьому році доставили нам радість, вважаючи це чимось само собою зрозуміле. Не полінуйтеся, скажіть особисто або зателефонуйте, напишіть всім тим, хто брав участь у вашому житті, роблячи його кращим.

Не обов’язково шукати щось значне і масштабне. Це можуть бути досить прості і на перший погляд незначні речі, які вам запам’яталися.

Ймовірно, в цьому році у вашому житті була людина, яка вплинула на вас особливо сильно і ви їй дуже вдячні. Придумайте для цієї людини щось особливе. Може бути, якийсь особливий подарунок, можливо, щось зроблене своїми руками.

Завершіть пару справ

У кожної людини накопичується немаленький список справ, які можуть тягнутися досить довго. Деякі з них не можна завершити прямо зараз, але частину з них ви просто лінуєтеся зробити. Викинути старий диван, записати дитину в секцію, оплатити рахунок, з’їздити до батьків – це може бути що завгодно. Можливо, ви не встигнете вирішити всі справи, які давно відкладаються, але, принаймні, 1-2 допоможе вам відчути свою здатність зібратися з силами, виявити волю і розібратися з тією чи іншою проблемою.

Дозвольте неприємну ситуацію

Дуже часто ми на когось злимося або ображаємося без якоїсь серйозної причини. Просто нам бракує висоти польоту подивитися на ситуацію зверху і побачити, що завданий збиток може виявитися зовсім не таким значним, як нам може здатися.

У таких випадках заведено прощати, але, насправді не дуже очевидно, що треба прощати когось, хто заподіяв нам серйозні переживання без сатисфакції.

Правильніше буде самому вирішити цю ситуацію. Можливо, вам вдасться поговорити з людиною, з якою виникла проблема. Спокійно і щиро розкажіть про ті почуття, які у вас є з-за того, що сталося. Якщо людина нормальна, то вона вибачиться. У будь-якому випадку ви отримаєте зворотний зв’язок і її бачення ситуації. І, швидше за все, до якихось певних угод ви прийдете. І, врешті – ви вже можете робити висновки про можливість прощення. Тобто, прощати можна і потрібно, але коли людина перед вами навіть не вибачилася і продовжує, наприклад, глумитися над вашим станом, то часто її прощення є всього лише самообман.

Якщо пробачити ви все ж не можете, то, вам потрібно буде прийняти цю ситуацію. Для цього є окремі психологічні техніки.

Я шкодую

Можливо, що і ви в цьому році були не найбільш приємною і легкою у спілкуванні людиною. Цілком ймовірно, що ви когось образили або погано з кимось обійшлися. Якщо ви маєте гарне уявлення про те, хто це був і що ви були дійсно не праві, то, по можливості поспілкуйтеся з цими людьми і висловіть своє співчуття. Якщо не виходить, або це здасться вам недоречним, то спробуйте написати короткі послання цим людям (для себе), у яких вибачитесь перед ними.

Позбавтеся від шкідливої звички і придбайте корисну

Звичка – це те, що не йде по клацанню пальців. Тому практично неможливо скласти список неприємних звичок, від яких ви хочете позбутися і, просто наступного дня почати жити знову. Тому, виберіть одну звичку і продумайте стратегію боротьби.

Оскільки ви втратите одну шкідливу звичку, у вас звільниться місце для корисної. Кажуть, нова звичка формується 21 день, до Нового року ви можете не встигнути. Але що абсолютно точно ви встигнете – це прийняти рішення і почати його здійснювати.

24.12.2020



Рівне-Ракурс №10 від 24.12.2020p. 
На головну сторінку