Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №996 від 24.12.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Переїли за новорічним столом:

Переїли за новорічним столом:

як полегшити самопочуття

Після великої порції майонезного салату і курочки з хрусткою скоринкою раптово виникає моторошна важкість у шлунку. Треба терміново вживати заходів!

Якщо в середині святкування ви зрозуміли, що конкретно переїли, потрібно терміново вживати заходів! По-перше, це загрожує зайвими сантиметрами на боках, по-друге, ваша травна система може збунтуватися проти такої кількості важкої і складної їжі.

Як бути? Рекомендуємо здійснити наступні заходи:

1) Якщо святкова вечірка передбачає танці – танцюємо! Кардіонавантаження спровокує організм на постачання енергії клітинам. Їжа почне перетравлюватися і калорії підуть в енергію, а не жир. Але танцювати бажано не менше 30 хвилин.

2) Рушайте на прогулянку. Свіже повітря прискорить обмін речовин і організм легше впорається з завданням засвоєння їжі. Намагайтеся глибоко дихати, корисно зробити декілька нахилів в кожну сторону, їжа в стравоході стане більш рухливою.

3) Вам стане легше, якщо ви невеликими ковтками вип’єте чашку імбирного чаю з лимоном. Імбир активізує травлення, знімає тягар, перешкоджає утворенню зайвих газів, прискорює обмін речовин.

4) Можна підготуватися до можливого переїдання заздалегідь купивши в аптеці ферментовані ліки, також в аптеках є готові трав’яні збори, які знімають тягар, точніше поліпшують травлення і мають послаблюючий ефект.

5) Дещо полегшить самопочуття і звичайна жувальна гумка, бажано м’ятна. Ферменти зі слини, яка рясно виділяється, потраплять в шлунок, що також сприяє прискоренню розщеплення їжі.

На ранок

Після нічної трапези бажано дати трохи відпочити травній системі і час організму очиститися. Рекомендуємо почати наступний день після гастрономічних надмірностей з лимонаду: вичавлюємо в склянку один лимон, доливаємо водою і випиваємо. Потім, протягом усього дня, пити якомога більше води, зеленого чаю без цукру, імбирного чаю або теплої води з лимоном. Для першого прийому їжі непогано підійде вівсяна або гречана каша з висівками – клітковина допоможе очистити кишечник і шлунок буде щасливий. Найкращою допомогою для організму стане невелика фізична активність: прогулянка на свіжому повітрі, легкий комплекс ранкової гімнастики, пробіжка. Допоможе повернути життя після переїдання і контрастний душ.

Голодування – не вихід

Самопочуття ми привели в порядок, тяжкості немає. Однак калорій з’їдено дуже багато, що не могло не позначитися на вазі.

Деякі думають, що пара голодних днів після переїдання врятують ситуацію! А ось і ні. Такий контраст є неймовірним стресом для здоров’я. По-перше, організм погано переживає такі зміни. По-друге, коли він не отримує їжі, то включаються захисні механізми – все, що ви з’їсте після голодних днів організм, який наляканий відсутністю їжі, відкладе про запас по нових жирових клітинах. Висновок: бездумне спонтанне голодування – прямий шлях до ожиріння. Звичайно, варто обмежити раціон після святкового переїдання, але їсти потрібно і обов’язково регулярно.

Наприклад:

– на сніданок з’їжте омлет, яйця некруто, трохи каші або сир з чаєм;

– на обід потрібен білок і овочі: це може бути курка, запечена або відварна без шкіри, риба або інші морепродукти, доповнюємо свіжим салатом або тушкованими овочами;

– на вечерю тільки овочі в будь-якому вигляді, нежирний сир і кефір;

– останній прийом їжі не пізніше, ніж за 4 години до сну. 3 основні прийоми їжі і 2 перекуси. Інтервал між прийомами їжі не менше 2-3 годин;

– фрукти краще їсти в першій половині дня. Солодкість можна дозволити собі на ланч (до обіду), «вартістю» не більше 150 ккал (3 шоколадні цукерки, 30 гр. шоколаду, три половинки зефіру, 40 гр. сухофруктів, 1 великий банан), замість солодкого на ланч може бути сир або горіхи (не більше 30 гр);

– окремо від солодкого пийте воду, імбирний чай, зелений чай, каву.

Такий раціон протягом 1-2 тижнів поверне вашу «передсвяткову» вагу, налагодить обмінні процеси і навіть прискорить метаболізм.

Пам’ятайте, що Новий рік – це чарівне свято! Пора загадувати бажання, вітати рідних та близьких, дарувати подарунки. Не варто зациклюватися на їжі і наїдатися ніби «на рік вперед»! Почніть новий рік з легкістю і чистою совістю перед собою. Навіщо починати його з почуття провини? Все в ваших руках, і тільки!

Дана стаття носить виключно інформаційний характер. Перед використанням даних, наданих вище, проконсультуйтеся з сертифікованим фахівцем. Редакція не гарантує будь-які результати і не несе ніякої відповідальності за шкоду або інші наслідки, які можуть виникнути внаслідок використання відомостей, наданих вище.

24.12.2020



Рівне-Ракурс №10 від 24.12.2020p. 
На головну сторінку