Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1011 від 15.04.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

5 статуй, всередині яких були заховані дивовижні стародавні артефакти

5 статуй, всередині яких були заховані дивовижні стародавні артефакти

Будь-яка історична реліквія здатна дати вченим чимало інформації про минулі часи. Стародавні статуї – це не менш цінні для науки предмети, особливо коли в них виявляються заховані цікаві штучки. Таке траплялося вже не раз, і сьогодні ми розповімо про найбільш незвичайні знахідки, які були заховані всередині монументів, що здивували навіть дослідників. Подібні сюрпризи, як правило, досить непередбачувані, а деякі і зовсім виявляються абсолютно випадково.

Cтаровинні листи

Іспанські вчені вивчали статую Христа, якій на той момент було 240 років, коли виявили, що усередині неї є тайник. У ньому лежало кілька листів, написаних священиком в 1777 році. На сторінках він розписав, ким був архітектор, повідав про відмінний урожай і початок епідемії тифу, при цьому згадавши, що жителі намагаються не думати про погане, вірячи, що хвороба відступить.

Скелет ченця

Унікальний випадок стався під час дослідження стародавньої статуї Будди. Всередині неї виявився ідеально збережений кістяк ченця, який помер в 10 столітті. Його останки були муміфіковані, після чого виставлені в храмі. Однак через пару століть процес розкладання все ж дався взнаки. Тоді-то тіло і помістили всередину статуї. За словами вчених, зараз витягти скелет вже не представляється можливим, оскільки велика ймовірність, що він просто розпадеться.

Давня банкнота

В Австралії готували до аукціону бюст китайського Будди, якому понад 640 років, і випадково натрапили на заховану всередині рідкісну грошову банкноту. Вона була випущена у 1371 році і більше нагадувала лист. На ній містився текст, що закликає людей негайно розповідати владі про фальшивомонетників.

Справжні зуби

У Мексиці в 2014 році дерев’яну статую з зображенням Христа відправили на реставрацію, в ході якої з’ясувалося, що рот її набитий справжніми зубами. Оскільки губи статуї були зімкнуті, побачити, що знаходиться всередині, було неможливо, а виявити дивину вдалося лише завдяки рентгену. До слова, в 17-18 століттях в цій країні існувала практика, коли віруючі парафіяни заповідали деякі частини свого тіла церкви.

Статуя Будди з чистого золота

Триметрова статуя Будди була створена в 13-14 століттях і зараз знаходиться в Бангкоку. Спочатку, коли її привезли в місто на початку 19 століття, вона була виконана з штукатурки і ніякої цінності не представляла. Правда з’ясувалася лише в 1955 році. Статую стали перевозити в інший храм і випадково упустили. Частина штукатурки відкололася, а постала перед очима очевидців картина вразила всіх. Виявилося, що весь цей час всередині була захована статуя, зроблена з чистого 18-каратного золота. Її покрили товстим шаром штукатурки в 17 столітті, щоб приховати цінність від бірманців, що вторглися на територію країни.

Білосніжний храм в Таїланді – рай і пекло водночас

Ват Ронг Кхун, більш відомий як Білий храм Таїланду, був побудований з дуже простою метою. Його творець Чалермчай Косітпіпат хотів звести найкрасивіший храм в світі. Безсумнівно, той хто входить в цей храм, залишає його з незабутніми враженнями. На Землі просто немає іншого подібного місця!

15.04.2021



Рівне-Ракурс №10 від 15.04.2021p. 
На головну сторінку