Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1014 від 06.05.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Музей людського тіла в Нідерландах

Музей людського тіла в Нідерландах

Напевно, перш ніж розповісти про Музей людського тіла в Нідерландах, варто попередити, що вразливим особам і вагітним жінкам цю сторінку краще закрити ще до того, як вони почнуть її читати...

Приблизно на половині шляху між Центральним вокзалом Амстердама і площею Дам, туристів чекає виставка BODY WORLDS: The Happiness project. Хм, що ж це таке? Музей людського тіла це, м’яко кажучи, дуже незвичайна виставка, де основними експонатами є фігури людей, зайняті своїми звичними справами, але вони часто викликають суперечливі почуття – захоплюють і, одночасно, приводять в жах. Справа в тому, що BODY WORLDS це єдина в своєму роді експозиція в світі, де в якості анатомічних експонатів музею використовується донорська програма, тобто всі представлені тіла справжні. Шок?! Так є таке...

Мабуть, варто почати знайомство з музеєм з його безпосереднього учасника. Треба сказати, що Гюнтер фон Хагенс ставлення до світу мистецтва має дуже віддалене. Медик за освітою, він досить довго пропрацював в німецькому Інституті анатомії і патології, перш ніж відкрити в 1993 році свій власний Інститут пластинації.

Ноу-хау Гюнтера став винахід спеціального пластичного препарату, при введенні якого в людське тіло стало можливим його бальзамування. Це і стало основою пересувної виставки BODY WORLD.

Хочемо вас порадувати, але відчуття того, що ти знаходишся десь в морзі серед трупів або на цвинтарі – відсутнє аб-со-лют-но! До речі, це те чого тут найбільше бояться. Але відвідувачі кажуть, що в музеї відчуваєш себе як... просто на уроці анатомії.

Для майбутніх лікарів або людей, які завзято печуться про своє здоров’я, ця виставка з 200 анатомічних зразків – відмінний показник того, як ми щодня гробимо свій власний організм. Адже це зовсім не абстрактні картинки з підручників за будовою людського тіла, а справжні люди, які вже пройшли свій шлях до кінця.

Крім того, в закритих вітринах представлені як окремі органи, так і цілі системи організму. Наприклад, легені людини, а поруч – легені запеклого курця. Цікаво, вийшовши з музею, кому-небудь захочеться викурити сигаретку?

Або кровоносні системи серця або стопи.

У порівняльних експонатах недостатку немає.

Фінальна точка подорожі по величезному штучному організму – це людський мозок з дуже реалістично показаними нейронами. Його гігантські звивини, як і інші «експонати» дивного музею, можна порухати руками.

Звичайно, після всіх цих пластифікованих людських тіл, усміхнений одноокий скелетик і пошматований черепок виглядають вже як мультяшні герої.

Зверніть увагу на те, що фотографувати і знімати експонати на відео заборонено. Але! Знову ж таки, немає правил без винятків.

06.05.2021



Рівне-Ракурс №10 від 06.05.2021p. 
На головну сторінку