Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1024 від 22.07.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Не викидайте вишневі кісточки! І ось чому…

Не викидайте вишневі кісточки! І ось чому…

Така подушка чимось нагадує грілку – її можна нагрівати і охолоджувати, при цьому кісточки дуже довго зберігають тепло або холод. Також подушки застосовують як масажні та ортопедичні: при болях в спині, шиї, попереку. На відміну від аналогічних, наповнених природним матеріалом (сіллю, крупою), вам не доведеться їх купувати, адже кісточки дістаються даром. До того ж кісточки не розбухають від вологи, як крупа, тому таку подушку зручніше застосовувати для лежачих хворих проти пролежнів.

Як зробити

У літню пору назбирати кісточки від вишень або черешень зовсім неважко. Замочіть їх на годину у воді. Потім ретельно вимийте, щоб позбутися налиплих соковитих залишків, які з часом можуть псуватися. Найпростіший спосіб – набирати жменю і перетирати разом з невеликою кількістю соди або солі. Добре виполоскати. Замість цього їх можна проварити 30 хв., а потім ретельно виполоскати. Викладіть кісточки на рівну поверхню тонким шаром і виставте на сонці просушитися (знадобиться 2–3 дні). Для наволочки краще взяти лляну тканину – так приємний запах йтиме не тільки від кісточок, а й матеріалу. Також льон хороший і тим, що швидко висихає, дуже міцний, добре пропускає тепло і холод, не викликає алергію. Зшийте подушечку з трьох боків (зручний розмір 30 х 20 см). Обов’язково прокладіть подвійну строчку, щоб кісточки не висипалися. Нещільно насипте кісточки, щоб вони легко пересипалися в подушці, видаючи приємні заспокійливі звуки. Незшитий бік двічі підверніть і прошийте подвійною строчкою.

Якщо ви розігріваєте подушку в духовці, то температура не повинна перевищувати 150 градусів, а час не довше 15 хв. Її слід загорнути у фольгу, щоб захистити тканину. Можна покласти на кришку каструлі з киплячою водою, тримати, доки нагріється, а взимку – скористатися батареєю. Для холодних компресів подушку кладуть в пакет, потім в морозилку на 30–60 хв. У мороз – викладіть на вулицю. За необхідності подушку можна прати, потім добре просушити.

Коли допоможе

В охолодженому вигляді вона тонізує і знеболює. При втомі допоможе зняти сонливість, в задушливому приміщенні поліпшить самопочуття і нормалізує роботу мозку, зменшить головний або гострий біль, наприклад, при ударах, зніме набряки.

Частини тіла, які з особливим задоволенням стикаються з розігрітою подушкою – шия і плечі, поперек, стопи і кисті рук. Можна робити зігрівальний компрес для розслаблення м’язів. Часто використовують при болях в животі. Можна використовувати і коли нічого не болить – зігрівати ноги, якщо вони постійно мерзнуть. Крім того, тепла подушка допомагає від безсоння.

Масажна і розслаблювальна. Кісточки, що вільно пересипаються, легко пристосовуються до будь-якої форми тіла. Підкладайте подушку під спину або шию при довгій сидячій роботі – вона зафіксує зручне положення і одночасно буде легко масажувати – завдяки круглій формі кісточок, що набагато краще, ніж від солі або крупи.

Якщо долають тривога, нехороші думки, розімніть подушечку – шурхіт кісточок нагадає шепіт лісу, дзюрчання води, а відчуття в руках, коли розминаєте їх, одночасно вдихаючи аромат, розслаблює. Якщо вас хтось образив, відчуваєте сильний стрес, всього 30 сек. достатньо, вчепившись з усієї сили в подушку обома руками, похрумтіти її кісточками, щоб «випустити пар».

Важливо! Холод і тепло з сивої давнини до наших часів допомагали боротися з недугами і їх завжди широко використовували народні цілителі і сучасні лікарі. З лікувальною метою обов’язково проконсультуйтеся з лікарем перед застосуванням.

22.07.2021



Рівне-Ракурс №10 від 22.07.2021p. 
На головну сторінку