Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1029 від 19.08.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Обрізка листя полуниці після плодоношення:

Обрізка листя полуниці після плодоношення:

що дає та чому її краще не переносити на осінь

Якщо ви помітили, що в період активного плодоношення на вашій неремонтантній садовій суниці утворюється забагато гнилих ягід, після закінчення врожайного сезону відразу ж скосіть все бадилля, не залишаючи жодного листочка.

Якщо відсоток браку невеликий, виконувати цю операцію не обов’язково, досить вибірково видалити підгнилі ягоди, пошкоджене листя і замульчувати кущики соломою. Втім, омолоджуюча літня обрізка за умови підтримки грядок в чистоті і порядку буде корисна і в профілактичних цілях.

Оптимальна висота скосу або зрізу секатором (але не ручного обриву!) знаходиться на рівні 5 см. Листя необхідно відразу ж зібрати і спалити або відвезти подалі за межі ділянки і викинути в сміттєвий бак.

Для підтримання суничних кущів, які опинилися в ситуації стресу, почніть вже через тиждень після обрізки підгодовувати їх. У хід повинні йти як азотні (розчин коров’яку), так і фосфорно-калійні підгодівлі (деревна зола і спеціалізовані комплексні препарати).

За літній сезон, що залишився і подальшу осінь полуниця встигне наростити нове здорове листя, закласти квіткові бруньки майбутнього сезону і як слід підготуватися до майбутньої зими.

Відкладати обрізку на осінь, коли у дачників з’являється більше вільного часу, не варто. За цей час грибок добре зміцниться на завойованій території, і позбутися від нього в подальшому стане ще складніше, навіть із застосуванням сучасних фунгіцидів. Крім того, ослаблені хворобою кущі після пізньої осінньої обрізки можуть не пережити тривалих зимових морозів.

Пеньки і мульчу, що залишилися на поверхні, слід обробити 2?% бордоською сумішшю. Для її приготування на звичне відро води беруть 200 г мідного купоросу і стільки ж вапна.

Наступної весни, після танення снігу і встановлення теплої погоди, обробку бажано повторити, знизивши концентрацію робочого розчину рівно в 2 рази (до 1?%).

19.08.2021



Рівне-Ракурс №10 від 19.08.2021p. 
На головну сторінку