Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1030 від 26.08.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Секрети вирощування горшкових хризантем

Секрети вирощування горшкових хризантем

Зимівля – найважливіше

Хризантеми розвиваються циклічно, з періодом повного спокою. Саме складність зимівлі змушує багатьох просто викидати рослини після завершення цвітіння. Якщо у вас є можливість забезпечити потрібні умови, не поспішайте прирікати рослину на загибель.

Якщо ви хочете зберегти свою красуню-хризантему в горщику і милуватися її цвітінням з року в рік, то вам доведеться подбати про правильну зимівлю. І Кімнатні мініатюрні, і справжні садові горшкові хризантеми повинні зимувати однаково (багато в чому саме тому їх і не поділяють на окремі групи). Період спокою починається відразу після відцвітання. Кущі потрібно безжально обрізати до коротеньких пеньків й одразу перенести в максимально холодне приміщення, в якому температура не опуститься нижче 0, але буде максимально близькою – від 2 до 5 градусів тепла в ідеалі.

В цей час хризантеми майже не поливають і не підгодовують, залишивши їх у спокої до появи перших ознак прокидання. Як тільки хризантеми рушать в зростання, їх відразу переносять в прохолодне місце і на яскраве світло, проводять пересадку в новий горщик або замінюють субстрат і починають проводити поливи і підгодівлі.

Але і це ще не все: для того, щоб хризантема в наступному році цвіла так само рясно, бажано, щоб вона перебувала в прохолодних умовах і на стадії цвітіння. Якщо рослина стояла в жаркій кімнаті, вона не зможе рясно цвісти.

Температурний режим

Горшкові хризантеми (і садові, і кімнатні) люблять прохолоду, особливо на стадії цвітіння. Це не самі жаростійкі культури, яким комфортно лише в типових осінніх умовах. Чим вище температура повітря, тим швидше відцвітають суцвіття і тим менше хризантеми випускають нові бутони. Саме тому навіть мініатюрні кімнатні рослини під час цвітіння краще утримувати на свіжому повітрі. Оптимальний температурний режим для горшкових хризантем – від 10-15 до 17-20 градусів тепла або трохи більше. Якщо хризантеми протягом терміну цвітіння знаходяться в температурах вище 21-22 градусів, нормально закласти бруньки для цвітіння в майбутньому році вони не зможуть і навіть холодна зимівля не дасть очікуваного ефекту.

Поливи для горшкових хризантем

Осінні красуні потребують регулярного і досить частого поливу. Вони не люблять надлишку вологи, але і посухи не виносять. Щоб домогтися оптимального зволоження, відразу після процедури потрібно зливати надлишки води з піддонів, а верхньому шару ґрунту давати просихати перед наступним поливом.

Підживлення для горшкових зірок

Для такого рясного цвітіння хризантем необхідний доступ в поживних речовинах в дуже великих кількостях. Ґрунт і сама рослина сильно виснажується, тому ці рослини підгодовують фактично як садові літники – дуже часто. Краще зменшити дозу добрив, але самі підгодівлі проводити кожні 1-2 тижні. Після появи ознак закінчення цвітіння обов’язково повільно скоротіть число підгодівлі. Перед виноскою на зимівлю припиніть вносити добрива. Відновлюють підгодівлі через 2 тижні після пересадки.

Для хризантем краще використовувати спеціальні суміші добрив або універсальні суміші для квітучих рослин. Якщо ви використовуєте звичайні добрива, то під час формування куща вносіть більше азоту, а з появою бутонів – більше калію і фосфору.

Обрізка і формування кущиків

Для горшкових хризантем необхідна не одна, а кілька обрізок:

1. видалення сухих суцвіть, які потрібно знімати з кущів якомога більш оперативно;

2. прищіпка верхівок для формування щільної і компактної крони, яку проводять навесні і на початку літа 2-3 рази;

3. якщо є бажання обмежити висоту кущиків або стимулювати другу хвилю цвітіння взимку – стримуюча обрізка на 1/3 пагонів;

4. обрізка перед зимівлею, яку проводять до невеликих пеньків, знімаючи всі надземні частини.

Субстрат для горшкових хризантем: будь-яка землесуміш з пухкою текстурою, домішкою піску.

Час пересадки: багаторічні хризантеми пересаджують щорічно, старі кущі – раз на два роки відразу після того, як навесні з’являться ознаки зростання. На дно ємностей закладають дренаж, рівень заглиблення зберігають колишнім.

26.08.2021



Рівне-Ракурс №10 від 26.08.2021p. 
На головну сторінку