Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1030 від 26.08.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як омолодити троянди за допомогою розчину соди

Як омолодити троянди за допомогою розчину соди

Припинення квітнення здебільшого пов’язане з відсутністю у ґрунті корисних елементів, які дають йому силу і привабливість. Тому потрібно спробувати відновити цей баланс. Для цього підходить дуже простий і перевірений спосіб – омолодити рожевий кущ можна... звичайною содою!

У соді міститься кальцій, тому її розчин – це відмінна підгодівля для рослини, яка може заповнити нестачу необхідних корисних речовин. Сода активізує ріст і дозрівання, стимулює появу бутонів і позитивно впливає на їх квітнення.

Крім того, сода абсолютно нешкідлива за умови дотримання пропорцій. Обприскування троянд содовим розчином – відмінна процедура не лише для омолодження квітів, але й для їх захисту від хвороб і шкідників. Адже трояндові кущі можуть припинити квітнути через борошнисту росу або попелиць.

Ще один безсумнівний плюс цього методу – його доступність і невисока вартість для абсолютної більшості садівників. Купити у будь-якому продуктовому магазині соду і приготувати розчин зовсім нескладно.

Рецепт омолоджуючого содового розчину для троянд:

• вода – 5 літрів;

• сода – 1 ч. л.;

• нашатирний спирт – 1/2 ч. л.;

• сульфат магнію – 1 ч. л.

Розчинити соду у воді потрібно повністю, щоб не залишилося крупинок на денці ємності. Для цього ретельно розмішуйте розчин протягом декількох хвилин. Додайте до нього нашатирний спирт і сульфат магнію (його ще називають англійською сіллю), і чудодійний розчин готовий до застосування!

Як провести процедуру обприскування

Найзручніше обприскувати рослини з пляшки з розпилювачем. Робити це треба рівномірно, щоб содовим розчином покрився весь кущ. Троянди досить чутливі, тому, щоб не було опіків, не поливайте їх розчином під прямими променями сонця. Ранкові та вечірні години – найкращий час для цієї процедури.

Якщо усе зроблено правильно, після обробки троянд приблизно через 2-3 тижні на рослині з’являться молоді пагони, оскільки розчин буде стимулювати їх активне зростання, яке й призведе до омолодження куща.

Важливо знати

Якщо ви плануєте провести обробку троянд таким розчином, враховуйте кілька важливих нюансів:

1. Чітко дотримуйтесь пропорцій усіх компонентів розчину, щоб не нашкодити рослині.

2. Перед обробкою очистіть рослину від старого листя. Якщо воно мокре – дайте просохнути.

3. Якщо на трояндах є шкідники, додайте до розчину 1 ч. л. господарського мила, це допоможе позбутися від них.

4. Якщо через 3 тижні результат не досягнутий, повторіть обробку не раніше, ніж через 30 днів.

5. Якщо на листі і стеблах вже наявний грибок, обприскувати содовим розчином не можна – це погіршить їх стан.

Якщо після обприскування стало гірше, квіти потемнішали, а стебла зів’яли, причина може бути у неправильному дозуванні, неякісній соді або занадто рясному зрошенні куща.

26.08.2021



Рівне-Ракурс №10 від 26.08.2021p. 
На головну сторінку