Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1030 від 26.08.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

COVID-19 стає «пандемією невакцинованих»

Влітку кількість людей у світі, які заразилися коронавірусом, перевалила за 200 мільйонів. Найбільше хворих у США, Індії, Бразилії, Росії, Франції та Великій Британії. Попри зусилля медиків, штам «Дельта» розповсюджується швидше, ніж охоплення вакцинацією. Тож нинішню хвилю COVID-19 уже назвали «пандемією невакцинованих». Детальніше про ситуацію в Україні та світі дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

«Дельта» наступає

За даними ВООЗ, дельта-мутація коронавірусу проникла у кожну європейську країну і, за словами науковців, стрімко витісняє інші штами. Зараз вона переважає у Великій Британії, Іспанії, Італії, Португалії, Франції та інших європейських країнах. В Україні на 12 серпня зафіксували 300 випадків «Дельти».

У США дельта-мутація також домінує. Через її швидке поширення знову фіксують більш як по 100 тисяч нових хворих на день. За словами директорки Центрів контролю та профілактики захворювань США Рошель Валенскі, без вакцинації кількість нових випадків зараження COVID-19 може зрости до кількох сотень тисяч на день.

Науковці прогнозують, що кількість хворих на коронавірус почне стрімко зростати у світі восени. Водночас із вересня почне збільшуватися смертність від COVID-19. За розрахунками американського Інституту показників і оцінки здоров’я, до грудня 2021 року кількість смертей від коронавірусу може сягнути 5,3 млн.

Медики наголошують, що люди з «Дельтою» набагато заразніші, ніж хворі іншими мутаціями коронавірусу. Крім того, дельта-варіант частіше призводить до тяжкого перебігу хвороби і госпіталізації.

Хворіють нещеплені

Дані європейських та американських медиків свідчать, що нові спалахи коронавірусу виникають переважно серед невакцинованого населення. Зараз у світі повністю щепилися проти COVID-19 30?% людей. Так, у США двома дозами провакциновано 51?% населення, в Іспанії – 64?%, в Італії – 58?%, у Франції – 54?%, у Німеччині – 58?%, в Україні – 6,6?%. І цього недостатньо, щоб повністю зупинити вірус.

Статистика захворювань США показує, що найбільша кількість хворих у штатах, де найменше людей отримало щеплення. Європейські дослідження також підтверджують, що нинішня ситуація є «пандемією невакцинованих». За інформацією Головного директорату з питань здоров’я Португалії, 98?% пацієнтів із коронавірусом у лікарнях країни не були щеплені або отримали лише одну дозу вакцини. Водночас дані Національного інституту охорони здоров’я Італії свідчать, що 99?% померлих від COVID-19 за останні пів року не були повністю вакцинованими.

«Хочу наголосити, що пандемія, викликана штамом «Дельта», – це пандемія невакцинованих, – зазначив в ефірі Українського радіо міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. – Коли кажуть, що штам «Дельта» вражає більше молоде населення, то ми повинні говорити про те, що воно менше хворіло і не є вакцинованим на даний період, тому і штам може циркулювати в цій популяції, бо вона для нього більш сприятлива».

Вакцини захищають

Поточні вакцини проти COVID-19 розробили для ранніх варіантів коронавірусу, але вони працюють і проти нових мутацій. За інформацією Міністерства охорони здоров’я України, вакцини знижують ризик госпіталізації і важкого перебігу хвороби в 15 разів.

«За попередніми даними аналізу випадків захворювання на COVID-19 в Україні за останні три місяці, лише 0,7?% людей, яким діагностували коронавірусну хворобу, були щеплені двома дозами антиковідної вакцини. І лише 0,4?% госпіталізованих хворих були повністю вакциновані», – зазначили у МОЗ.

Служба суспільної охорони здоров’я Англії дослідила, що дві дози вакцини Pfizer або AstraZeneca на понад 90?% ефективні у випадку госпіталізації інфікованих штамом «Дельта». За розрахунками німецького Інституту імені Роберта Коха, вакцинація уже запобігла 38 тисячам смертей від коронавірусу у Німеччині цього року.

«Штам «Дельта» не відрізняється від інших штамів. Тобто на нього діють такі ж самі профілактичні або протиепідемічні заходи. Це – носіння масок, це – фізичне дистанціювання, це – обробка рук антисептиком. І до того ж вакцинація так само діє на штам «Дельта», – наголосив головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Для захисту від коронавірусу та його ускладнень необхідно щепитися двома дозами протиковідної вакцини. Наразі в Україні проводять щеплення чотирма вакцинами: Comirnaty від Pfizer-BioNTech, Moderna, CoronaVac від Sinovac Biotech і AstraZeneca (Covishield, SKBio). Отримати щеплення можна у центрах масової вакцинації або кабінетах щеплень.

26.08.2021Центр громадського моніторингу та контролю



Рівне-Ракурс №10 від 26.08.2021p. 
На головну сторінку