Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1032 від 09.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Віталій Коваль – «Проєкт «Велике будівництво» прийшов в громади, які десятиліттями не бачили подекуди і ямкового ремонту»

Віталій Коваль – «Проєкт «Велике будівництво» прийшов в громади, які десятиліттями не бачили подекуди і ямкового ремонту»

Майже півтора роки в Україні з ініціативи президента України Володимира Зеленського триває масштабна та амбітна державна ініціатива «Велике будівництво». За оцінками експертів, довгострокові ефекти в результаті реалізації проєкту сприятимуть збільшенню ВВП у найближчі 5 років на 2,2?%.

Водночас, уже зараз можна говорити про позитивні приклади його реалізації.

«Для мене реалізація усіх ініціатив, спрямованих на розвиток Рівненщини, розпочалася 9 вересня 2019 року. Саме цього дня, відповідно до Указу Президента України, я отримав честь, як голова обласної державної адміністрації, керувати Рівненською областю. А «Велике будівництво» – це одне з пріоритетних для мене завдань», – зазначив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

У 2020 році на Рівненщині в рамках президентської програми «Велике будівництво» завершені роботи на 13 об’єктах. Так, одразу 5 шкіл вдалося реконструювати та осучаснити. Йдеться про Жобринську, Озерецьку та Малівську школи, а також Корнинський і Дубровицький ліцей.

Щодо дитячих садків, то вже нові дошкільні заклади працюють у Березному, в селі Переброди, у Клесові та місті Дубно. Повністю завершені роботи на спортивних комплексах у Сарнах, Костополі, Дубровиці та в селі Бродниця.

Також у 2020 році розпочалось будівництво на 2-х об’єктах охорони здоров’я. Це приймальні відділення Рівненської обласної клінічної лікарні та Сарненської ЦРЛ. Цьогоріч ці відділення вже повністю запрацювали.

«Вже цього року на Рівненщині в рамках реалізації Програми реалізують 12 будівельних проєктів, – розповідає Віталій Коваль. – Головна мета – якісно покращити різноманітні інфраструктурні об’єкти. Йдеться про дитячі садочки, школи, стадіони, спортивні комплекси, басейни, а також приймальні відділення лікарень та дороги місцевого і національного значення».

Це зокрема, школи в селах Цепцевичі Сарненського району та Борбин Дубенського району, дитсадок у Мізочі. Активно тривають роботи зі спорудження дошкільного закладу в Рівному. А дитсадок у Горбакові Рівненського району вже завершений та повністю введений в експлуатацію.

«Зважаючи на успіхи рівненських спортсменів на олімпійських та паралімпійських іграх, надзвичайно важливим є будівництво сучасних спортивних інфраструктурних об’єктів. Наразі на 5 спортивних спорудах тривають роботи. Це спорткомплекс на вулиці Макарова та стадіон «Авангард» у Рівному, басейни в Костополі та Дубні, а також спортивна зала у Здолбунові. Водночас, Рівненський спорткомплекс є перехідним. Його, разом із декількома освітніми об’єктами продовжать будувати й у 2022 році», – зазначає голова Рівненської ОДА.

Нарешті цього року завершено спорудження одного з найтриваліших довгобудів Рівного – пожежного депо з житловими приміщеннями. Сам проєкт під будівництво розробили ще 1990 року. І тільки лише через тридцять років, саме завдячуючи Президентській програмі, вдалося завершити депо.

Завершена реконструкція обласної універсальної наукової бібліотеки.

Значне місце серед реалізованих ініціатив «Великого будівництва» посідає будівництво і реконструкція доріг. У цьому напрямку за 2020 – 2021 роки в області капітально відремонтовано чи в процесі ремонту більше, ніж за попередні 10 років.

Активні будівельні роботи проводяться на дорозі державного значення Н-25 Городище – Рівне – Старокостянтинів. Загальна протяжність будівельних робіт на 9 ділянках становить 71 км. Серед ключових об’єктів регіону є ремонт автошляху Н-22 Устилуг – Луцьк – Рівне та завершення «Північної об’їзної».

«Проєкт «Велике будівництво» прийшов в громади, які десятиліттями не бачили подекуди і ямкового ремонту. Цілком змінено підхід до експлуатаційного утримання, – розповідає Віталій Коваль. – Минулого року громадам була запропонована проста ініціатива – допомогти собі й державі відремонтувати державні дороги, які пролягають через території громад. Вже зараз є 9 таких об‘єктів в активній фазі реалізації. Понад 67 кілометрів – тільки територіальних доріг. Ремонтуються за проєктами, розробленими коштом громад, з урахуванням всіх побажань. Понад 1 мільярд – сума договорів з підрядниками за проєктами, розробленими громадами, які стали частиною «Великого будівництва».

Попри те, що роботи зі зведення об’єктів «Великого будівництва» активно тривають, – вже ведеться підготовка до формування переліку об’єктів на наступний, 2022 рік. Окрім соціальних закладів і доріг, наступного року до «ВелБуду» на Рівненщині увійдуть парки, ДЮСШ та будинки культури. А ще за програмою президента Володимира Зеленського стартує програма оновлення обласних лікарень – дорослої й дитячої.

09.09.2021Валентина Добровольська



Рівне-Ракурс №10 від 09.09.2021p. 
На головну сторінку