Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1033 від 17.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Кілька способів збереження петунії до настання весни

Кілька способів збереження петунії до настання весни

Зовсім не обов’язково вирощувати петунію один рік, а з настанням весни знову починати метушню з насінням. Є не менше двох відмінних способів збереження петунії взимку за домашніх умов. Причому підійдуть вони й жителям приватних будинків, і власникам квартир.

Важливо пам’ятати, що петунії досить чутливі до похолодання, тому затягувати з порятунком не варто – перший серйозний заморозок здатен знищити усі ваші надії. Щоб переселення петунії на зиму додому відбулося успішно, у середній смузі здійснюйте усі роботи не пізніше, ніж наприкінці вересня, а у інших регіонах, орієнтуючись на прогноз погоди і кліматичні особливості.

Посадка петунії на зиму у горщик

Найпростіший спосіб зберегти петунію взимку за домашніх умов – пересадка у горщик. Це можна здійснити і з квіткою, що росте у відкритому ґрунті, і з тією, що зростала у кашпо або вуличному горщику. Головне, почати підготовку петунії до зимівлі до похолодання.

Прибирати на зиму у будинок варто ті кущі петуній, які не дають насіння або не зберігають декоративних ознак у дочірніх рослин. Це, зазвичай, гібриди F1, наприклад, сурфінії, супетунії і т.д. Також це підійде жителям регіонів, де петунія просто не встигає дати насіння через дуже коротке літо.

Щоб занести петунію на зиму додому, викопайте її з невеликою грудкою землі, попередньо обрізавши пагони. Довжина батогів на петунії має бути не більшою за 10-15 см – у такий спосіб вона легше перенесе пересадку.

Підготуйте для кожної квітки горщик з об’ємом у 2,5-3 л, насипте на його дно шар дренажу (керамзиту, дрібного гравію, битої цегли або пінопласту). Ґрунтосуміш приготуйте поживну, змішавши для цього магазинний ґрунт для квітів і заздалегідь знезаражену землю з грядок. Пересадку проводьте швидко, не даючи земляній грудці пересохнути.

Якщо ви вирощували петунію у горщику або підвісному кашпо, пересаджувати її у іншу ємність не потрібно. Достатньо вкоротити пагони до 10-15 см і віднести рослину у будинок. Через 2-3 місяці (орієнтовно після Нового року) обережно видаліть з горщика верхній шар ґрунту (2-3 см). На його місце насипте свіжу родючу землю.

Живцювання петунії на зиму

Якщо якийсь кущ петунії здався вам особливо привабливим, наприкінці сезону можна подумати не лише про його збереження, але й про розмноження. Простіше і надійніше зробити це живцюванням. Не знаєте, як живцювати петунію на зиму? Повірте, цей процес нічим не відрізняється від стандартного і є дуже простим.

Достатньо обрати на улюбленому кущі десяток сильних гілочок і нарізати їх на живці завдовжки у 10-12 см. З кожного потрібно видалити 2-3 пари нижніх листочків, а верхню пару (якщо вона дуже великого розміру) обрізати наполовину, щоб скоротити випаровування вологи. На живці має залишитися хоча б 1 пара міжвузлів, тому занадто коротко нарізати не варто – у гонитві за кількістю можна упустити якість живців.

Для вкорінення у ємність завглибшки у 10 см насипте пухкий субстрат, занурте у нього живці таким чином, щоб їх нижня частина на 2 см була у землі. Рясно зволожте землю, накрийте ємність кришкою або пакетом, щоб всередині весь час було волого, і відправте на вікно. Не забувайте щодня провітрювати свої міні-парники, щоб захистити живці від утворення гнилей і цвілі.

Через 7-14 днів на живцях почнуть відростати нові листочки, це означатиме, що процес вкорінення минув успішно. Парник можна відкрити, а маленькі рослини вирощувати, як звичайну розсаду – поливати, обприскувати, за необхідності підживлювати.

Приблизно через місяць (за утворення 5-6 листочків) кущики потрібно прищипнути, щоб зростали більш пишними. Після цього ви можете розсадити петунії у окремі ємності і у такому вигляді зберігати до нового сезону. Якщо спочатку парник був широким, пересадку робити необов’язково.

У квітні-травні підрослі кущі висаджують на постійне місце проживання. При цьому намагаються орієнтуватися не на стан самих рослин, а на прогноз погоди, адже петунія теплолюбна, і поворотний заморозок може звести нанівець усі ваші зимові зусилля.

Живцювати петунію можна не лише восени, але й навесні. Для цього молоді гілочки нарізають у березні з маточного куща, що перезимував. Обирають зелені пагони, які ще не стали твердими. У іншому ж усе роблять за вже відомою схемою.

Як зберегти петунію взимку

Однак підготовка не настільки складна, як збереження петунії взимку за домашніх умов. Щоб рослини не загинули і дожили до наступного сезону, вам доведеться забезпечити їм умови, які є не у кожному житлі.

Матковий кущ, який вже квітнув, ріс у відкритому ґрунті або горщику, необхідно зберігати у добре освітленому, дуже вологому і прохолодному приміщенні. Для гарного життя квітці необхідний хоча б 10-годинний світловий день, вологість повітря, яка не нижча за 80?%, і температура, що не перевищує 15° С.При цьому поливати петунію взимку потрібно не частіше 2-3 разів на місяць. Забезпечити такі умови можна на заскленій веранді або лоджії, або на підвіконні у нежитловому приміщенні.

Петунія збережеться і у більш теплих приміщеннях, але швидко почне зростати.

За умови зберігання петунії взимку у квартирі потрібно стежити хоча б за рівнем вологості і світла. Якщо повітря навколо рослини буде занадто сухим (а у нашому житлі воно зазвичай таким і є), спочатку почнуть сохнути листочки, потім гілки, а після цього загине весь кущ. Якщо ж спробувати зберегти петунію як кімнатну рослину, не занурюючи її у «режим очікування», слід заздалегідь запастися препаратами від борошнистої роси і павутинного кліща – вони уражають рослину у середині зими.

Вкорінена петунія, яка перенесла живцювання, зберігається набагато легше. Їй достатньо досвічування і регулярних поливів, тобто догляд відбувається, як за звичайною невибагливою кімнатною квіткою. Навіть проблеми у петунії взимку ті ж самі, що й у інших кімнатних рослин.

Вже у середині лютого молоді кущики петуній активно починають зростати і дають бутони. З цього моменту поливи збільшують, вводять підгодівлі комплексним квітковим добривом, кущі пересаджують у більші ємності. До висадки на постійне місце петунія може квітнути прямо у будинку.

Якщо кущ активно розрісся, а до теплого сезону ще далеко, можете знову наживцювати його, забезпечивши собі потрібну кількість посадкового матеріалу.

Якщо ви сумніваєтеся, чи будуть петунії зростати вдома взимку, ризикніть перевірити. У гіршому випадку ви переконаєтеся у неможливості цього і все одно встигнете посіяти петунії на розсаду, а у кращому будете забезпечені перевіреним посадковим матеріалом до початку нового сезону.

17.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 17.09.2021p. 
На головну сторінку