Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1034 від 23.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Комунальні тарифи:

Комунальні тарифи:

підстав для паніки немає

Цьогоріч Україна має стабільно пройти опалювальний сезон. До того ж без різких змін тарифів.

У Кабміні вважають, що наразі відсутні підстави для підвищення тарифів на тепло. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, центральна влада вже комунікує з мерам всіх міст щодо оптимальної тарифної політики.

«Уряд готовий підставити плече, щоб органам місцевого самоврядування було легше пройти опалювальний сезон. Ми не бачимо підстав для підвищення тарифів у місцевої влади», – сказав очільник уряду.

Денис Шмигаль зазначив, що ціна газу для теплокомуненерго зафіксована на рівні 7,42 грн за 1 куб.м.

Водночас тариф на електроенергію не змінився. А для тих, хто споживає менше 250 кВт/год. на місяць – навіть знизився.

Кому складно буде сплачувати комунальні, держава фінансово допоможе.

Як повідомив голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус, зараз держава активно накопичує вугілля на складах. Воно необхідне для теплоелектростанцій, щоб енергосистема країни стабільно пропрацювала впродовж всієї зими.

Також «Нафтогаз» закуповує та закачує газ. Наразі є понад 18 млрд кубів палива у підземних газосховищах.

«Тарифи цієї зими – абсолютно прогнозовані, й стрибків ціни на газ не буде. З травня 2021-го по травень 2022-го діє річний тариф на газ. Стосовно тарифів на електрику, то з 1 жовтня знизиться тариф для тих, хто цього потребує – хто споживає до 250 кВт/год на місяць», – додав він.

Водночас у «Слузі Народу» нагадують: вартість опалення залежить виключно від керівництва громад. Завдяки реформі децентралізації саме очільники міст впливають на ціноутворення.

«Чи зростатиме ціна – залежить від місцевих очільників кожного окремого міста. Це вже питання до їхніх господарських навичок. Завдяки децентралізації місцеві бюджети відчутно зросли, тому вартість опалення для населення – це особиста відповідальність місцевого керівництва», – заявив голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко.

За словами депутата Рівненської облради від «Слуги Народу» Андрія Карауша, Уряд та народні депутати від «Слуги Народу» зробили все для того, аби комунальні тарифи залишились та тому ж рівні, що й минулого року.

Також депутат додав, що субсидії отримають всі, хто її потребує. «Змінились правила нарахування субсидій – тепер оформити її стане легше, навіть якщо є банківські депозити, нерухомість чи були великі покупки. Близько трьох мільйонів домогосподарств отримають фінансову допомогу», – розповів Андрій Карауш.

За останні два роки вартість комунальних послуг із розрахунку на 1 особу, яка мешкає в однокімнатній квартирі площею 40 кв. м, зростала лише на 200 грн, зазначає заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук. А от найбільше платіжки зростали з 2014 по 2019 рр.: майже на 1,5 тис. грн.

23.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 23.09.2021p. 
На головну сторінку