Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1035 від 30.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Цей лікар врятував тисячі дитячих життів за допомогою звичайного морквяного супу

Цей лікар врятував тисячі дитячих життів за допомогою звичайного морквяного супу

В наші дні при будь-яких недугах у дітей, зокрема, проблемах з травленням, батьки тут же біжать в аптеку, адже сьогодні існує маса засобів їх вилікувати. Однак раніше навіть незначні розлади могли закінчитися летальним результатом. Так тривало довгий час, поки один педіатр не придумав просте, але разом з тим геніальне рішення, яке врятувало тисячі маленьких життів.

Півтора століття тому рівень дитячої смертності був просто страхітливим. Для малюків було проблемою не тільки з’явитися на світ, а й дожити до свого повноліття. На щастя, незабаром з’явилася людина, яка зробила справжню революцію в лікуванні дитячих хвороб.

Ернст Моро народився в невеликому містечку в Австро-Угорщині. У Граці він отримав ступінь доктора медицини, а пізніше, в Мюнхені, – спеціалізацію педіатра.

За свою лікарську практику Моро зробив чимало важливих відкриттів, зокрема, вплинув на розвиток діагностики ДЦП. Згідно з методом Ернста, якщо біля голови дитини видати гучний звук, він повинен розкинути руки, а після стиснути їх. Відсутність даного рефлексу, згідно з його гіпотезою, говорить про пошкодження нервової системи.

Але на цьому внесок Моро в розвиток педіатрії не закінчується. Саме він відкрив користь лактобактерій для людського організму, запропонував стерилізувати дитячі пляшечки і придумав суміш для штучного вигодовування. Як ви прекрасно знаєте, все це широко використовується і донині.

А в 1908 році Ернст зробив саме значуще відкриття. У той час зі 100 дітей близько 25 не доживали навіть до 1 року, і головною причиною високої дитячої смертності була звичайна діарея. Моро придумав просте рішення, завдяки якому даний показник знизився майже на 50?%, – морквяний суп.

Цікаво, що пояснити чудодійну силу морквяного супу змогли лише на початку 21-го століття. Дослідження показали, що в ньому містяться олігосахариди, які не дають бактеріям прикріплятися до слизової оболонки кишечника.

Морква – справжнє джерело корисних компонентів. Цей коренеплід багатий магнієм, каротином, антиоксидантами, клітковиною, фосфором, кальцієм, а також широким спектром вітамінів і мінералів.

На жаль, попри свої фундаментальні відкриття, Ернст Моро не отримав жодної премії, проте він домігся набагато більшого – порятунку тисяч дитячих життів.

30.09.2021



Рівне-Ракурс №10 від 30.09.2021p. 
На головну сторінку