Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1036 від 08.10.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Атеросклероз: як розпізнати і уникнути ускладнень

Атеросклероз: як розпізнати і уникнути ускладнень

Атеросклероз – захворювання, що характеризується відкладенням ліпідів, солей кальцію і холестерину в стінках артерій.

Дана патологія призводить до місцевих розладів гемодинаміки, будучи основною причиною розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту та інших небезпечних станів.

При атеросклерозі здійснюється відкладення холестерину в ендотелії судини, що призводить до її звуження і погіршенням кровопостачання органу. Атеросклероз є провідною причиною розвитку інфаркту міокарда. Запущені форми даної хвороби можуть привести до інвалідності та смерті.

В даний час атеросклероз, як причина втрати працездатності, вийшов на перше місце, обігнавши травми і онкологію. Найбільш часто він зустрічається у чоловіків у віці від 40 років, але в останні роки спостерігається тенденція до прояву у молодих людей.

Розвиток атеросклерозу

Причиною атеросклерозу є порушення співвідношення ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ), низької щільності (ЛПНЩ) та дуже низької щільності (ЛПДНЩ), що веде до зміни ліпідного обміну в стінках судин. ЛПДНЩ і ЛПНЩ відрізняються тим, що доставляють по кровоносних судинах ліпіди з печінки в органи і тканини. ЛПВЩ відповідають за перенесення ліпідів з тканин в печінку для подальшої їх переробки. При порушенні балансу між цими фракціями зі зменшенням вмісту ЛПВЩ перенесення ліпідів порушується, що проявляється затримкою останніх в стінці судин.

Атеросклероз розвивається в кілька стадій:

Стадія ліпідної плями. При наявності мікропошкодження судини і уповільненні кровотоку, в ньому відбувається відкладення комплексів. Дані комплекси розташовуються в інтимі судин і складаються переважно з ліпідів (холестерину). При цьому розвивається набряк і активуються захисні системи організму, спрямовані на видалення пошкодження артерії. Виявити пляму можна лише при світловій мікроскопії.

Стадія ліпосклерозу. В утворених ліпідних плямах починає проростати сполучна тканина – відбувається процес фіброзу. Поступово відбувається утворення атеросклеротичної бляшки, що складається з холестерину і сполучної тканини. У даній стадії процес можна обернути, але небезпекою є фрагменти бляшки – тромби, здатні перекрити судину і привести до гострої ішемії.

Стадія атерокальцинозу. Надалі в бляшці відкладаються солі кальцію, що призводить до її ущільнення і подальшого зростання, закінчуючись, як правило, перекриттям просвіту судини і її звуженням. Даний процес може стати субстратом для розвитку інфаркту або гангрени.

Отже, які ж нездужання можуть вказувати на наявність бляшок в судинах, розповідають кардіологи:

Мігрень, запаморочення при достатньому сні

Переднепритомний стан може бути через недосип або погодні стрибки. Якщо ж голова тріщить без причини (наприклад, щоранку), а з рук все валиться, попри сон по 8 годин, то ймовірна причина нездужань – кисневе голодування головного мозку. А воно часто викликається не тільки анемією (кисень в клітини переносять молекули заліза) або гіпотонією (при зниженому тонусі судини погано доставляють живильні речовини), а й тому, що повноцінному надходженню кисню в клітини мозку перешкоджають бляшки в судинах.

Підвищення артеріального тиску без стресу

Скакати тиск може не тільки при гіпертонії, а й при нервових перевантаженнях, оскільки постійно підвищений рівень адреналіну тримає в напрузі і судинну систему. Якщо ж живете ви в штилі, але час від часу на вас нападає безпричинна слабкість і сповільнюється пульс, а тонометр при цьому показує стрибок тиску, то це може відбуватися через механічне звуження просвіту в судинах, яке створюють бляшки.

Агресивність, плаксивість і погіршення зору

У зазначених станах – більше десятка причин, але в тому числі і атеросклероз: через недостатнє кровопостачання головного мозку розвивається енцефалопатія, наслідком якої стає емоційна нестійкість, неадекватність мислення (що може проявлятися нетерпимістю до критики) і порушення роботи очного апарату.

Якщо у вас немає захворювань суглобів і дефіциту кальцію в раціоні, ви не жінка в менопаузі, то кульгавість теж може бути ознакою можливого атеросклерозу: тканини ніг частково відмирають через стійку гіпоксію, і людині стає дискомфортно йти.

Жировики і різке зниження ваги

Ксанті (жовті горбки) на обличчі, припухлість в області колін і ліктів або істотне зниження ваги (іноді до 50?% від колишньої) можуть вказувати на порушення ліпідного обміну. А ще один обов’язковий наслідок незбалансованого жирового метаболізму – утворення атеросклеротичних бляшок, оскільки в організмі збільшується рівень так званого «поганого» холестерину або порушується його баланс з «хорошим».

Гіркота в роті, газоутворення і запах ацетону

Гіркота в роті виникає при порушенні функцій печінки, також через збої в її роботі людину здуває. При цьому печінка відповідає за синтез холестерину і жировий обмін. Тому хворий «фільтр» – пряма дорога до відкладення атеросклеротичних бляшок.

Ще ознаки можливої ??наявності «латок» в судинах – запах ацетону з рота або підвищення рівня кетонових тіл в сечі. Як правило, відразу грішать на регулярне переїдання м’яса (продукт його розпаду – кетонові тіла) і / або проблеми з нирками – мовляв, ті не виводять повноцінно ці речовини з організму. Можливо і так, але не виключено, що справа в печінці, – вона не справляється з розщепленням жирів, що викликає ці проблеми.

Набряки і синці на тілі, якщо не було забиття

Якщо порушується цілісність судин, організм поспішає закрити мікроотвір, використовуючи для латки холестерин. Таким чином, чим вище проникність судин, тим більше латок-бляшок на них.

На ламкість судин можуть вказувати набряки будь-яких ділянок тіла і синці без забиття – з «дірявих» стінок судини в тканини відбувається витік рідини або крові.

Синяк, як ознака наявності бляшок, може бути і при ударі, але при цьому, якщо судини тендітні, то його розмір буде невиправдано більше, ніж сила удару.

В’ялість і сухість шкіри і рання сивина

Чим більше бляшок в судинах, тим гірше харчування клітин і масштабніше в’янення функцій волосяних фолікулів. Тому при атеросклерозі шевелюра часто знебарвлена ??повністю. При великій кількості бляшок сивина виникає раніше 35 років. Та ж причина – нестача харчування тканин – веде до погіршення стану клітин шкіри, що проявляється сухістю шкіри і ранніми зморшками.

Фактори ризику атеросклерозу

Розрізняють три групи факторів ризику:

Непереборні фактори. Дані фактори не можна усунути або виправити за допомогою медичного втручання. До них відносять:

Стать. Найбільш часто атеросклероз зустрічається у чоловіків, перевищуючи показники того, що зустрічається у жінок в п’ять і більше разів. Однак після 60 років рівень захворюваності вирівнюється, що пов’язано зі зниженням утворення у жінок статевих гормонів в період менопаузи.

Вік. Чим більший вік – тим вищий ризик ураження судин атеросклерозом. Після 40 років дане захворювання зустрічається у кожного 3 пацієнта.

Спадковість. Доведено, що в осіб, чиї родичі страждали на атеросклероз, висока схильність до розвитку цього захворювання.

Переборні чинники. Сюди можна віднести ті чинники, які людина може самостійно виключити, змінивши спосіб життя.

Шкідливі звички. Куріння і прийом алкоголю призводить до порушення ліпідного обміну, а як наслідок – розвитку атеросклерозу.

Харчування. Пристрасть до жирного є основою ураження судин через гіперліпідемії.

Гіподинамія. Лежить в основі не тільки атеросклерозу, а й ожиріння, цукрового діабету та іншого.

Знання патогенних факторів, здатних привести до атеросклерозу, необхідно для запобігання даного захворювання. Усунення більшості з них здатне значно поліпшити рівень життя людини.

08.10.2021



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2021p. 
На головну сторінку