Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1036 від 08.10.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чим ризикують невакциновані українці?

На другому році пандемії коронавірусу статистика залишається невтішною. Міністерство охорони здоров’я звітує про більш як 12 тисяч нових випадків COVID-19 за добу. Лікарні знову заповнилися хворими, і під потреби ковідних пацієнтів віддають інші відділення. Медики б’ють на сполох, адже практично всі госпіталізовані не мають щеплення. Чим страшний коронавірус для невакцинованих українців, розповідає Центр громадського моніторингу та контролю.

Ризик 1: тяжка форма COVID-19

Тяжка форма COVID-19 супроводжується високою температурою, ускладненим диханням або задишкою, болем у грудях, пневмонією тощо. Часто до вірусної інфекції додається бактеріальна, і це погіршує загальний стан.

За даними МОЗ, найбільше ризиків захворіти на тяжку форму коронавірусу мають літні люди й ті, хто має супутні захворювання. Часто ці категорії поєднуються, адже що старша людина, то вища імовірність хронічних хвороб у неї.

«COVID-реанімація Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова на сьогодні заповнена. Найстрашніше те, що всі хворі – це люди, які не отримали вакцинацію. При тому, що вакцина є в достатній кількості в Україні і щеплення легко отримати», – заявив 29 вересня професор Сергій Риженко.

Статистика електронної системи охорони здоров’я свідчить, що серед пацієнтів старше 60 років, які були госпіталізовані з COVID-19, 97?% не мають повного курсу вакцинації. Утім, саме вони потребують найбільшого захисту від хвороби.

«На сьогодні лише 20?% українців 60+ вакциновані від COVID-19 принаймні першою дозою, а повністю вакцинованих – 16,6?%. Доступ до вакцини вже є в найбільш віддалених куточках України, а мобільна бригада може приїхати до тих, хто не може самостійно пересуватись. Найважливіше – бажання українців захиститись від небезпечного вірусу», – закликав головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Ризик 2: постковідні ускладнення

Медики розповідають, що перемогти сам вірус для повного одужання мало. Адже інфекція впливає на інші системи організму, наприклад, викликає згущення крові й тромби. Більше того, міжнародні дослідження свідчать, що коронавірус викликає порушення в роботі серця – міокардит, ішемію та ін.

«COVID-19 змінює перебіг майже всіх захворювань, бо має специфічний вплив на організм. Він руйнує ендотелій – внутрішню вистілку кровоносних судин. Спочатку окуповує судини легень, а потім пробирається до серця, головного мозку, нирок», – наголосив хірург Вячеслав Лазирський.

За словами лікарів, постковідні ускладнення можуть спричинити важкі патології: ураження головного і спинного мозку з розвитком деменції, інсульту, енцефаліту, мієліту, полінейропатії.

Крім того, існує так званий довгий ковід – неприємні симптоми, які тримаються місяцями. Це втома, біль у голові та суглобах, безсоння, неможливість сконцентруватися, відчуття тривоги і депресія, панічні атаки тощо.

«Людям дуже важко відійти від хвороби, тому багато пацієнтів почали звертатися за допомогою до психотерапевтів, щоб налагодити втрачений психічний баланс», – розповіла в інтерв’ю Texty.org.ua сімейна лікарка Марина Сікорська.

У Всесвітній організації охорони здоров’я стверджують, що ризик отримати довгий ковід мають люди з ожирінням та високим тиском. А в Україні, за даними ВООЗ, лише 39,6?% громадян мають нормальну вагу.

Ризик 3: смерть

Найбільший ризик померти від коронавірусу мають літні люди. На летальність від ковіду впливає наявність супутніх хвороб – бронхіальної астми, діабету, гіпертонії, онкології, захворювань нирок тощо. За даними МОЗ, 82?% померлих від COVID-19 за весь період в Україні – люди віком від 60 років. При цьому 98,3?% з них були невакциновані.

«Ми зробили аналіз, що відбувається в Україні з 15 червня по 15 вересня: 92?% госпіталізованих з COVID-19 до наших лікарень – це невакциновані люди, а 99,2?% летальних випадків – це невакциновані люди, які були госпіталізовані і які втратили своє життя», – уточнив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

У відомстві наголошують, що хронічні хвороби не є протипоказанням до вакцинації проти COVID-19. Навпаки, люди зі слабким здоров’ям повинні додатково себе захистити. Не можна щепитися лише за умови важкої алергічної реакції на попередню дозу вакцини, гіперчутливості до одного з компонентів вакцини та температури тіла вище 38,5?C.

Зараз в Україні доступні три вакцини проти коронавірусу: AstraZeneca, CoronaVac від Sinovac та Comirnaty від Pfizer. Кожна з них допомагає уникнути тяжкої форми ковіду чи смерті. Вакцинуватися проти COVID-19 можна у кабінетах щеплень або центрах масової вакцинації. Повний перелік на сайті list.covid1

08.10.2021



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2021p. 
На головну сторінку