Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1036 від 08.10.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Чого очікувати рівнянам від нового опалювального сезону

Чого очікувати рівнянам від нового опалювального сезону

Не зважаючи на те, що під час підготовки до зими ТОВ «Рівнетеплоенерго» зіткнулося з проблемою зношеності системи теплопостачання, все ж таки Рівне технічно готове до початку опалювального сезону. Щоправда, питання затвердження тарифів теплопостачання досі залишається невирішеним. Про це, 4 жовтня під час прес-сніданку, розповіло керівництво підприємства «Рівнетеплоенерго».

«У міжопалювальний період ми стикнулися із проблемою крайньої зношеності основних засобів. Це теплові мережі, які в Рівному зношені на більш ніж на 60?%, а також технічно застаріле генеруюче обладнання. Не дивлячись на це все, ми змогли підготувати теплові мережі та котельні до зими. Щоб зменшити витрати тепла, було замінено близько 6км теплових мереж. Однак, все ж найболючішим питання залишається затвердження тарифів на теплопостачання», – повідомляє директор «Рівнетеплоенерго» Олександр Ющук.

За словами першої заступниці директора ТОВ «Рівнетеплоенерго» Катерини Міненок, досі діяв тариф на теплопостачання затверджений ще у 2019 році – 1913 грн./Гкал.

Через зростання вартості енергоносіїв та комплектуючих, цьогоріч рівнянам доведеться платити за тепло чи не удвічі більше. Та все ж, остаточна ціна на теплопостачання наразі невідома. Попередньо, йдеться про 3290,99 грн./Гкал для населення.

На президії Конгресу місцевих та регіональних влад президент України наголосив, що у цьому опалювальному сезоні вартість тепла та гарячої води не має зрости для населення. Уряд готовий компенсувати підприємствам різницю у тарифах за минулі роки. А от різницю, яка утворюватиметься надалі, пропонують перекласти на місцеві бюджети, разом із функцією затвердження цих тарифів. За підрахунками тепловиків це близько 300 мільйонів гривень. А це більше аніж увесь бюджет розвитку міста.

Керівник керуючої компанії «Укртепло» Олександр Корчинський запевняє, що єдиним способом у майбутньому уникнути зростання тарифу є перехід на біопаливо та обладнання котелень на твердопаливних котлах.

«Ми просили на сесіях дати нам можливість встановити твердопаливні генерації. Якби ми тоді це зробили, то зараз би мали джерело, яке б дозволяло стримати зростання тарифів. Від депутатів минулої каденції ми отримали дозвіл на будівництво твердопаливної генерації у котельні на Макарова, і, думаю, що наприкінці грудня вона вже запрацює», – наголошує Олександр Корчинський.

Отож, скільки рівнянам доведеться платити за теплопостачання і коли взагалі розпочнеться опалювальний сезон, дізнаємось після засідання міськвиконкому.

08.10.2021Олеся Оленіч



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2021p. 
На головну сторінку