Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1046 від 16.12.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Ці продукти допоможуть у відновленні організму після пневмонії

Ці продукти допоможуть у відновленні організму після пневмонії

Чим би не була викликана пневмонія, вірусами або бактеріями, під час хвороби важливо щосили допомагати своєму організму боротися з нею. І правильне харчування – один із способів це зробити. Розповідаємо, які продукти варто частіше їсти під час хвороби і після одужання, щоб себе підтримати. Але пам’ятайте: ніякі продукти не замінять серйозне лікування, а його може призначити лише лікар!

Жирна риба

Жирні кислоти омега-3 допомагають зменшити запальний процес, тому лікарі рекомендують з’їдати дві-три порції риби на тиждень. Але не більше: за деяких хвороб легенів, наприклад ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легенів), організм може перетравити дуже обмежену кількість омега-3.

Волоські горіхи

Ще один продукт, який багатий на омега-3. Але, всупереч поширеній думці, горіхи не можуть замінити рибу: річ у тім, що тип жирних кислот омега-3, що містяться у рослинних продуктах, відрізняється від тих, на які багаті продукти тваринного походження. Але і ті, і інші корисні для нашого здоров’я та здатні знизити запалення, тож не відмовляйтеся від жмені свіжих горіхів!

Цитрусові

Вітамін С, на який багаті цитрусові, підтримує імунну систему, а ще – зменшує ризик розвитку раку легенів. Метааналіз, опублікований у Scientific Reports, показав, що кожні 100 мг вітаміну С, які приймаються щодня, знижують ризик розвитку раку легенів на 7?%. Вражає!

Солодкий перець

По-перше, ці яскраві овочі також багаті на вітамін С (і можуть стати гарним замінником цитрусових для людей, які страждають на алергію). А, по-друге, болгарський перець, особливо його жовтий різновид, буквально набитий антиоксидантами, які допомагають зменшити запалення.

Молоко

Хвороби легенів підвищують ризик розвитку дефіциту вітаміну D. А з огляду на той факт, що на пневмонію частіше хворіють у холодну і темну пору року, цей ризик удвічі вищий. У склянці молока міститься приблизно п’ята частина необхідної нам добової дози, тому не відмовляйте собі у цьому напої, але стежте, щоб молоко не було знежиреним!

Зелений чай

Цей напій – справжній чемпіон за вмістом поліфенолів – особливих антиоксидантів, які здатні руйнувати вільні радикали. Ці сполуки особливо небезпечні під час хвороби. Якщо вільних радикалів забагато, вони викликають справжній окислювальний стрес, який своєю чергою посилює будь-які запальні процеси. Тож пийте більше зеленого чаю з лимоном – швидше прийдете до тями.

Чорна кава

Гарна новина: у зернах кави настільки ж багато протизапальних поліфенолів, як і у зеленому чаї. Правда, є один нюанс: якщо ви додасте у напій цукор або молоко, ви нейтралізуєте ці корисні речовини. Тому варто надавати перевагу лише чорній каві.

Помідори

Невелике дослідження, у якому брали участь дорослі, які страждають на астму, показало, що вживання томатного соку (прийом томатного екстракту) протягом тижня поліпшило функцію легенів і зменшило симптоми астми. Дослідники припустили, що за поліпшеннями стоїть антиоксидант під назвою лікопін. Тож якщо ви нещодавно перенесли запалення легенів, можливо, саме час сісти на помідорну дієту!

16.12.2021



Рівне-Ракурс №10 від 16.12.2021p. 
На головну сторінку