Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1047 від 23.12.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Чи здатна ялинка у діжці витримати новорічні свята: популярні міфи та їх спростування

Чи здатна ялинка у діжці витримати новорічні свята: популярні міфи та їх спростування

У інтернеті існує багато порад про те, як зберегти живу новорічну ялинку до весни і потім пересадити її на свою ділянку. Але, виявляється, більша частина цих порад «не працює».

Спростовуємо думки, що існують, і чесно розповідаємо, що відбувається з символом Нового року у квартирі. Причому, це стосується не лише ялин, але й усіх інших живих хвойних рослин – сосен, ялиць і т. п.

Про кімнатну температуру

Якщо у приміщенні підтримувати температуру, яка не є вищою за 20° С, ялина у контейнері гарно переживе «тимчасові незручності».

Реальність

За тривалого впливу температури від 15 до 20° С рослина виходить зі стану спокою і починає вегетувати прямо у вас у квартирі (на пагонах навіть може з’явитися молодий приріст). Під час пересадки у відкритий ґрунт шансів вижити у такого дерева дуже мало.

Про рясний полив земляної грудки

Щоб ялина у контейнері добре перенесла новорічні свята, земляну грудку потрібно регулярно рясно поливати.

Реальність

В цілому рекомендація щодо поливу контейнерних хвойних рослин у приміщенні є правильною. Але, на жаль, полив не рятує дерево від пересихання хвої. У квартирі потоки теплого і сухого повітря, що надходять від радіатора опалення, пересушують не лише земляну грудку, а й хвою, через що деревце неминуче гине через нестачу вологи.

Про обприскування хвої

Періодичне обприскування водою рятує хвою від висушування.

Реальність

Для ялини оптимальна вологість повітря – не менша за 50?%. У опалювальному приміщенні цей показник наближений до 20?%. Така низька вологість не є типовою для рослин нашого клімату і призводить до їх швидкого висушування. Поставте собі питання: чи готові ви протягом декількох днів регулярно (кожні 3-4 години) обприскувати свою ялину з пульверизатора?

На відміну від листяних рослин, які негайно «сигналізують» про нестачу вологи в’яненням листя, вічнозелені такого механізму позбавлені. Хвойне дерево може загинути, але побачите ви це лише через 1-3 місяці, коли його хвоя почне змінювати колір або обсипатися, і процес буде вже незворотним.

Чи варто купувати ялину у діжці

Ось кілька рекомендацій від фахівців щодо догляду за новорічною ялиною у контейнері. Дотримуйтесь їх, якщо хочете, щоб деревце добре пережило пересадку у сад і довгі роки радувало вас своїм чудовим виглядом.

Не тримайте ялинку у квартирі дуже довго. 2-3 дні – і на вулицю!

Якщо є можливість, поставте поруч з деревом зволожувач повітря.

Якщо погода дозволяє (земля ще не зовсім промерзла), одразу ж висадіть деревце у ґрунт, дотримуючись звичайної агротехніки. Не забудьте рясно полити земляну грудку у ямі, якщо потрібно, досипте свіжу землю. Потім ретельно ущільніть ґрунт і замульчуйте пристовбурові кола сосновою корою.

23.12.2021



Рівне-Ракурс №10 від 23.12.2021p. 
На головну сторінку