Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1052 від 27.01.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Ознаки нестачі вітаміну D, на які ви можете не звернути свою увагу

Ознаки нестачі вітаміну D, на які ви можете не звернути свою увагу

Нестача вітаміну D має певні ознаки, на які люди не завжди звертають увагу.

Дедалі більше досліджень підтверджують прямий зв’язок між підвищеним ризиком захворіти на вірусні інфекції і нестачею вітаміну D. Втім, навіть якщо не брати до уваги ці хвороби, рівень вітаміну D у організмі варто контролювати постійно. Він відповідає за наш метаболізм, від нього залежить засвоєння кальцію, «сонячний» вітамін захищає нас від депресії і навіть діабету. Зараз, коли дехто з нас не має можливості щодня виходити на вулицю і проводити достатньо часу на сонці, ризик дефіциту важливого вітаміну є дуже високим. Ось ознаки того, що вам треба терміново вживати заходів.

Ви відчуваєте постійну втому

Навіть якщо ви багато спите, але вашому організму не вистачає вітаміну D, ви будете постійно відчувати себе втомленими. Це медичний факт: дослідження, результати якого були опубліковані у Північноамериканському журналі медичних наук, показало, що низький рівень вітаміну D безпосередньо пов’язаний з швидкою стомлюваністю і хронічною втомою. Водночас добровольці, які отримували достатні дози вітаміну, незабаром відзначали поліпшення самопочуття і підвищення працездатності.

Ви пригнічені

Ще одна ознака дефіциту вітаміну D – депресія. Пояснюється це у першу чергу тим, що у багатьох частинах мозку, у тому числі й тих, які пов’язані з депресією, були виявлені інгібітори вітаміну D. Крім того, дослідження, які були проведені Національним ендокринним товариством США, продемонстрували: пацієнтки, які страждають на депресію, повідомляли про полегшення стану і навіть зникнення симптомів після прийому вітаміну D.

Ви пітнієте більше, ніж зазвичай

Один з перших, «класичних», симптомів дефіциту вітаміну D – піт, що постійно виступає на обличчі і на чолі. Якщо ваше чоло постійно мокре, незважаючи на нормальну температуру тіла і невисоку фізичну активність, можливо, вам варто перевірити рівень «сонячного» вітаміну.

У вас є біль у кістках і м’язах

Біль у кістках, м’язах і навіть суглобах може бути ознакою нестачі вітаміну D. Крім того, часті переломи і пошкодження кісток – також вірна ознака того, що вам катастрофічно не вистачає цього важливого вітаміну.

Ви погано спите

Достатнє вживання вітаміну D підвищує ймовірність повноцінного нічного відпочинку на 16?% – до такого висновку дійшли автори дослідження, результати якого були опубліковані у виданні Journal of Sleep Research. Тож якщо у вас регулярні проблеми зі сном, можливо, вам варто перевірити рівень вітаміну D.

27.01.2022



Рівне-Ракурс №10 від 27.01.2022p. 
На головну сторінку