Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1055 від 17.02.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

На «північному фронті» без змін…

На «північному фронті» без змін…

Поки наше суспільство чекало – буде велика війна чи ні, в нас почали стріляти. Надійшла інформація, що на півночі нашої області стався інцидент зі стріляниною…

На щастя, це було не зіткнення бойових підрозділів, але, все-таки, подія знакова. Отже, почнемо з офіційної інформації.

У четвер, 10 лютого, співробітники СБУ проводили слідчо-оперативні заходи із протидії незаконному видобутку бурштину на території Рівненської області. Поблизу с. Єльне Сарненського району на них напали місцеві мешканці, озброєні сокирами, холодною та травматичною зброєю. Чоловіки не реагували на законні вимоги правоохоронців і завдали поранень декільком співробітникам Служби.

Співробітники СБУ, діючи в межах Закону та зважаючи на обставини, вимушені були застосувати зброю, щоб припинити злочинні дії нападників.

В результаті було поранено п’ятьох місцевих мешканців та трьох співробітників СБУ. Небезпеки їх життю немає, після надання їм медичної допомоги четверо від госпіталізації відмовились.

СБУ встановила місцевих мешканців, які займалися незаконним видобутком бурштину. Їх протиправні дії документуються в рамках відкритого кримінального провадження за статтями 240-1, 441 Кримінального Кодексу України.

Національна поліція зареєструвала кримінальні провадження за ч.2 ст.342 КК України «Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, приватному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб»; за ч.1 ст.294 КК України «Масові заворушення» та за ч.2 ст.345 КК України «Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу».

Наразі, в рамках вказаних кримінальних проваджень, проводяться заходи з документування злочинної діяльності причетних осіб.

Управління СБ України в Рівненській області

На Рівненщині ДБР перевіряє дії співробітників СБУ, які поранили 5 копачів бурштину

Працівники ДБР перевіряють правомірність дій співробітників Управління Служби безпеки України в Рівненській області під час сутички з нелегальними бурштинокопачами.

За попередньою інформацією, 10 лютого 2022 року близько 17:00 неподалік села Єльне Сарненського району Рівненської області між правоохоронцями та цивільними сталась сутичка.

Співробітники Служби запідозрили їх у незаконному видобутку бурштину і хотіли перевірити цю інформацію. Копачі почали здійснювати опір працівникам СБУ, вчинили бійку із застосуванням ножів, сокир та бензопил, а співробітники СБУ, у свою чергу, почали стріляти із вогнепальної зброї.

У результаті інциденту 5 цивільних осіб госпіталізовано із вогнепальними пораненнями. У чотирьох з них уражені ноги, в одного із потерпілих рана передпліччя. Наразі їхньому життю нічого не загрожує. Тяжкість отриманих тілесних ушкоджень встановлюється.

Попередня кваліфікація правопорушення: перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу із застосуванням зброї (ч. 2 ст. 365 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснює Рівненська спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Західного регіону України.

Державне бюро розслідувань

Отже, що це означає? Головний висновок – бурштинокопачі, попри всі старання наших політиків, не зникли. Це погано, адже за останні три десятиріччя, боротьба з незаконним видобутком бурштину була одним із серйозних завдань правоохоронної системи країни. На жаль, нинішній інцидент показує – проблема є і з цим щось потрібно робити. Добре, що ніхто не загинув, але сам по собі факт є неприємним. Застосування сокир та бензопил проти табельної зброї правоохоронців це вже не жарти. Таким чином, ситуацію з виведенням з «тіні» видобутком бурштину потрібно вирішувати. Звісно, цього не можуть зробити правоохоронці чи місцева влада, але можуть і повинні зробити політики. При цьому усі наші влади три останніх десятиріччя обіцяли легалізувати видобуток бурштину. На жаль, як показує останній випадок, говорити про вирішення цієї проблеми поки рано.

17.02.2022Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 17.02.2022p. 
На головну сторінку