Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1062 від 07.04.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

ТОП-10 заспокійливих напоїв, які замінять таблетки

ТОП-10 заспокійливих напоїв, які замінять таблетки

1. Зелений чай Хорошим заспокійливим є простий зелений чай. Амінокислота театин, що міститься в зеленому чаї, надає заспокійливу дію на мозок і нервову систему. Крім того, теанин є потужним антиоксидантом, який захищає організм від дії вільних радикалів.

2. Чай з валеріаною

Якщо в зелений чай додати кілька крапель настоянки валеріани, то заспокійливий ефект такого напою сильно посилиться. Валеріана знижує нервозність, допомагає подолати неспокій і безсоння. Передозування валеріаною пригнічує дію на нервову систему, тому важливо слідувати інструкції.

3. Тепле молоко

Молоко містить амінокислоту триптофан, яка в організмі перетворюється в серотонін, який є так званим «гормоном щастя», він допомагає людині заспокоїтися. Крім того, в молоці міститься велика кількість магнію і кальцію, що знижують рівень тиску. Підігріте молоко заспокоює за рахунок високої температури.

4. Вишневий сік

У боротьбі зі стресом і безсонням допоможе вишневий сік. А все тому, що у вишні міститься багато мелатоніну – гормону, який відповідає за регуляцію добового ритму. Напої з вишні допомагають заспокоїтися і полегшують процес засинання. Замість соку можна вживати і свіжу ягоду.

5. Ромашковий чай

Заспокійлива дія ромашки зумовлена наявністю в ній речовини апігенину, який в тканинах мозку зв’язується з рецепторами гама-аміномасляної кислоти та бензодіазепіну. Існують підтверджені дані про ефективність ромашки при генералізованих тривожних станах. Ромашка ефективно знімає напругу і допомагає заснути.

6. Чай з мелісою

Виражену заспокійливу дію має меліса. Здавна цю рослину застосовували для зняття емоційної напруги і нервових перевантажень. Варто мати на увазі, що меліса збуджує апетит, а також знижує рівень статевої збудливості у чоловіків. Мелісу рекомендують при мігрені і безсонні.

7. Чай з м’ятою, мелісою і листям брусниці

Змішайте по одній частині м’яти, меліси, брусничного листя і заваріть, як звичайний чай. За бажанням в суміш можна додати по 2 частини чорного або зеленого чаю. Такий чай рекомендується пити з медом, особливо на ніч. Сон буде глибоким і спокійним, завдяки цьому ви швидко відновите свої сили. Чай чудово знімає нервову напругу, тому його можна пити і протягом дня в будь-який час.

8. Напої з лавандою

Якщо додати в будь-який трав’яний чай лаванду, то він обов’язково стане заспокійливим. В ролі снодійного і заспокійливого засобу лаванда застосовується з давніх часів. На сьогоднішній день відомо, що в квітках лаванди містяться речовини, які надають релаксуючу дію на нервову систему.

9. Напій з яблук і кориці

Візьміть свіжі (або сушені) яблука, наріжте дрібними шматочками, додайте трохи кориці і заваріть, як чай. Такий напій добре справляється з нападами люті і гніву. Крім того, він є хорошим детоксикантом, оскільки сприяє виведенню токсичних речовин з печінки і шлунково-кишкового тракту.

10. Вода

Якщо у вас немає ніяких заспокійливих чаїв і зборів, то вам допоможе заспокоїтися звичайна вода. Нормальне надходження води в організм покращує діяльність всіх органів і систем. Крім того, вода сприяє виділенню ендорфінів – речовин, що відповідають за гарне самопочуття людини.

07.04.2022



Рівне-Ракурс №10 від 07.04.2022p. 
На головну сторінку