Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1062 від 07.04.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Змішати, але не поливати: як правильно додати кавову гущу в ґрунт для розсади

Змішати, але не поливати: як правильно додати кавову гущу в ґрунт для розсади

Користь кавової гущі для рослин широко обговорюється, є як противники, так і прихильники цієї підгодівлі. Тому перш ніж радити, викладемо аргументи обох сторін.

Противники будь-якого застосування кавової гущі в саду і городі зазвичай згадують природний механізм, за допомогою якого рослини кави вбивають своїх конкурентів. Одна з ключових функцій кофеїну в рослинах, що виробляють його, – це алелопатія – здатність знижувати конкуренцію з боку навколишніх видів, пригнічуючи їх зростання. У кавових зернах упакована ударна доза для придушення проростання іншого насіння. На підтвердження слів зазвичай наводяться експерименти, коли настоєм кавової гущі поливали грядку і рослини гинули. Не треба бути ботанічним генієм, щоб передбачити такий результат.

Прихильники кавової гущі для рослин роблять інакше – вони не поливають міцним розчином щодня, а вносять в ґрунт залишок як добавку один раз, покладаючись на повільне вивільнення натуральних поживних елементів.

Мелена кава містить велику кількість фосфору, калію, магнію і міді, а також азоту. Багаті азотом білки, необхідні для зростання рослин, складають більше десяти відсотків кавової гущі.

Оскільки кава екстрагується водою, велика частина олій, жирних кислот, ліпідів і тригліцеридів залишається в гущі, яка до того ж відрізняється антимікробною активністю. Особливо любить кавовий компост розсада капусти. А при прямому посіві сушену кавову гущу змішують з насінням моркви для кращої схожості.

1. Змішайте кавову гущу з ґрунтом в рівних частках.

2. Заповніть чашки приблизно наполовину сумішшю ґрунту і гущі. Пам’ятайте про рекомендовану глибину посадки, Подивіться інформацію на пакетику з насінням.

3. Оскільки не кожне насіння проросте, посадіть 2 насінини великих рослин (наприклад, гарбуз, огірок, томат, капуста і т.д.) на чашку. Для більш дрібного, наприклад, якщо ви хочете вирощувати кореневу петрушку, посадіть близько 3-4 насінини. (Потім у міру зростання манікюрними ножицями приберіть слабкі паростки).

4. Покрийте насіння тонким шаром суміші, не забуваючи про рекомендовану глибину.

5. Поставте розсаду в сонячне і тепле місце. Під час пересадки діставати молоді сіянці з лотків не треба – на постійне місце переносять разом з ними.

07.04.2022



Рівне-Ракурс №10 від 07.04.2022p. 
На головну сторінку