Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1062 від 07.04.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Навіщо розсаді потрібен кремній: де міститься та як вносити

Зростання і стійкість розсади до зовнішніх негативних факторів залежать від наявності поживних речовин. Одним з них є кремній.

Кремній виконує ряд важливих для рослин функцій:

покращує фосфорне живлення;

нормалізує кислотність ґрунту;

нейтралізує шкідливу дію важких металів;

активізує процеси фотосинтезу;

стимулює коренеутворення і цвітіння;

збільшує товщину листової пластинки і її міцність;

зміцнює стійкість до захворювань;

підвищує харчову цінність плодів.

Кремній міститься в ґрунті, проте найчастіше він знаходиться в недоступній для рослин формі. Крім того, при щорічному висаджуванні культур і зборі врожаю на одній і тій же ділянці кількість кремнію зменшується. Щоб розсада була міцною і здоровою, в землю рекомендується вносити деякі добавки.

Цеоліт і діатоміт

Це розпушувачі і поліпшувачі ґрунту, що містять велику кількість кремнію. Додавання цих речовин допоможе поліпшити структуру і повітропроникність ґрунту, нормалізувати кислотність, збільшити біодоступність калію, кальцію і магнію, знизити вміст рухомих сполук алюмінію.

Деревний попіл

До його складу входять не тільки кремній, але і калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, сірка, бор, марганець та інші елементи в доступній для рослин формі. Найбільше кремнію міститься в золі, яка залишається після спалювання листя, соломи, кори дерев, старої деревини.

Листовий перегній

Це продукт розкладання опалого листя. Листовий перегній містить кремнієві сполуки, азот, фосфор, калій, залізо, магній, кальцій. Перегній розпушує ґрунт, підвищує його повітропроникність і вологоємність.

Сапропель

Це донні прісноводні відкладення, що сформувалися з відмерлих водних рослин, залишків живих організмів і частинок ґрунтового перегною. Склад сапропелю різниться залежно від виду водойми, проте майже завжди містить оксиди кремнію і кальцію.

Пісок

Це гарне джерело діоксиду кремнію, який за участю ґрунтових бактерій перетворюється в монокремнієву кислоту – єдину форму кремнію, доступну рослинам. Для розсадного ґрунту найкраще використовувати річковий пісок. Допускається використання кар’єрного піску, якщо він довго лежав під відкритим небом і промивався дощовою водою.

07.04.2022



Рівне-Ракурс №10 від 07.04.2022p. 
На головну сторінку