Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1063 від 14.04.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Як знизити тиск без таблеток

Як знизити тиск без таблеток

Зазвичай підвищення тиску люди не відчувають. Погане самопочуття (задишка, головний біль, почервоніння обличчя, запаморочення тощо), як правило, з’являється, коли тиск піднімається до критичного рівня – гіпертонічного кризу. Це важкий стан, що вимагає невідкладної медичної допомоги.

4 способи знизити тиск

Якщо ви виміряли тиск і побачили, що він підвищений, але потрібних ліків для зниження тиску немає під рукою, можна застосувати один із кількох методів.

Глибоке дихання. Якщо ріст тиску зумовлений стресом, цей метод дуже ефективний. Потрібно сісти, розслабитися, робити глибокі вдихи, затримуючи дихання на 5-7 с. Дихати потрібно не грудьми, а животом.

Охолодження рук. Сповільнити серцебиття здатна прохолодна вода (не крижана, а саме прохолодна). Для цього достатньо потримати руки під потоком прохолодної води з крана.

Акупунктурні точки. Знайдіть заглиблення під мочкою вуха і проведіть від нього умовну лінію до ключиці. Лінія повинна бути практично вертикальною. Прикладіть вказівний палець в поглиблення під мочкою і проведіть по лінії зверху вниз, зупинившись на середині ключиці. Повторіть 10 разів спочатку з одного боку, потім з іншого боку шиї.

Журавлиновий або буряковий сік. Для того, щоб знизити тиск, не потрібно пити сік літрами. Досить розвести 100 мл соку зі 100 мл води, додати меду.

Чай із м’яти (перцевої) має не тільки заспокійливі властивості, а й покращує роботу серця і дещо знижує тиск. Пити його треба неквапливо, маленькими ковточками. Можна плавними повільними рухами промасажувати шию. Добре промасуйте потилицю.

Оцтовий компрес. Візьміть дві полотняні серветки і змочіть їх в яблучному або звичайному столовому оцті, розвівши його заздалегідь 1:1 водою. Потім злегка відтисніть, прикладіть до ніг на 10-15 хв. Тиск знижується орієнтовно через 30 хв. Якщо залишився на тому ж рівні, варто повторити процедуру.

Щоб тиск не піднімався

Важливим кроком у профілактиці та лікуванні високого тиску є здоровий спосіб життя. Ось, що допоможе нормалізувати тиск без ліків:

- контроль і приведення до норми ваги.

- відмова від куріння та зведення до мінімуму вживання алкоголю.

- повноцінне і збалансоване харчування. У раціоні має бути багато фруктів, овочів, знежирених молочних продуктів, риби, горіхів, цільнозернових продуктів.

- зменшення кількості солі в раціоні до 1/4 чайної ложки.

- регулярне помірне фізичне навантаження, бажано на свіжому повітрі (наприклад, швидка ходьба кілька разів на тиждень).

14.04.2022



Рівне-Ракурс №10 від 14.04.2022p. 
На головну сторінку