Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1064 від 21.04.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чому не можна дивитися на годинник під час пробудження посеред ночі

Чому не можна дивитися на годинник під час пробудження посеред ночі

Сомнологи дали кілька порад. Проблеми зі сном мучать багатьох людей. Не припиняються пошуки причин їх появи і можливі методи вирішення. Фахівці виявили одну малопомітну звичку, яка може позбавити людину сну на всю ніч.

Головним фактором виникнення безсоння вважається стрес. Чим більше людина нервує, тим гірша якість її нічного відпочинку. Чим гірше вона спить, тим вищий рівень стресу. Таким чином обидва явища вважаються взаємопов’язаними. Дослідження показують, що у людини, яка не може заснути і постійно поглядає на годинник, підвищується рівень тривоги. З цієї причини, якщо через кожні п’ять хвилин брати телефон в руки і дивитися, скільки пройшло часу, спроби заснути будуть залишатися безуспішними ще протягом довгого часу. Людина не розслабиться через думки про те, що вона не може нормально відпочити, що вранці вона буде без сил і не зможе бути ефективною. Крім цього, поглядаючи часто в телефон під час безсонної ночі, ви постійно піддаєтеся впливу синього світла, яке порушує процес виробництва мелатоніну і погіршує сон.

Перевіряти скільки годин не здається чимось небезпечним. Багато хто навіть не звертає на це уваги, але незабаром подібна дія переросте в звичку, що буде на постійній основі заважати сну. Під час дослідження фахівці спостерігали за людьми, які були занадто прив’язані до цієї звички. Зрештою всі вони почали прокидатися щоночі в той самий час. Їх мозок був вже налаштований на те, щоб в певний час перевірити скільки зараз годин. Якщо ви вже страждали проблемами із засипанням, то подібна звичка погіршить ваш стан. Це стосується і пацієнтів з обструктивним апное.

У будь-якому випадку експерти закликають постійно не перевіряти час, коли ви намагаєтеся заснути. Це одна з тих звичок, які краще подолати, незалежно від того, страждаєте ви хронічним безсонням або це відбувається з вами рідко. Оскільки боротися з будь-якими шкідливими звичками завжди дуже складно, медики дали кілька порад. Для початку, можна спробувати накрити будь-якою тканиною годинник і телефон. Якщо спокуса досить сильна і ви не витримуєте, можна винести їх з кімнати, в якій спите. Головне, переконатися, що ви почуєте звук будильника вранці або вас зможе хтось вчасно розбудити. Після цього необхідно подумати про щось хороше, і у жодному разі не рахувати, скільки годин вам вдасться ще поспати і в якому стані ви будете завтра. У спальні має бути тихо і темно. Перед тим як лягти в ліжко можна виконати дихальні вправи або медитувати, що допоможе тілу і мозку розслабитися.

21.04.2022



Рівне-Ракурс №10 від 21.04.2022p. 
На головну сторінку