Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №294 від 31.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Бойові мистецтва

Послідовники Мацутацу Оями

Послідовники Мацутацу Оями

Мета карате - це не перемога і не поразка, а досконалість характеру

Чемпіонат області з кіокушинкай-карате-кан пройшов минулими вихідними у спортзалі Рівненського економіко-гуманітарного та інженерного коледжу. Участь у змаганнях взяли найкращі спортсмени з обласного центру, а також бойових шкіл Корця та Радивилова.

Переможцями чемпіонату у своїх вагових категоріях стали: віковий клас 14-15 років: Андрій Чапля (Корець, вагова категорія 40-50 кг), Іван Піддубецький (Корець, вагова категорія 50-60 кг), Олександр Чарлій (Броди, вагова категорія 60-70 кг), Максим Бойко (Радивилів, вагова категорія 70+ кг); віковий клас 16-17 років - Роман Свинарський (Корець, вагова категорія 60-65 кг); віковий клас 18+ років - Василь Скаковський (Броди, вагова категорія 65+ кг).

Віктор ГАНЖА, президент Рівненської обласної федерації кіокушинкай-кан:

- Змагання з кіокушинкай проводяться щорічно. Проте зараз цей вид бойових мистецтв дещо розділився: ті ж принципи, просто різні назви. До трьох існуючих в Україні федерацій додалися ще дві. Основними центрами цього виду спорту у нашій області є Радивилів, Корець і, звісно, Рівне. Найсильнішої школи виділити не можу, адже всюди є як сильніші, так і слабші спортсмени.

Після завершення чемпіонату кореспондент “РР” розмовляв із переможцем обласної першості з кіокушинкай-карате у ваговій категорії 50-60 кг (віковий клас 14-15 років) - Іваном ПІДДУБЕЦЬКИМ:

- Іване, розкажи, будь ласка, про кіокушинкай як вид бойових мистецтв? Як давно займаєшся цим видом спорту?

- Займаюся кіокушинкай-карате вже два з половиною року. Двічі брав участь у чемпіонатах України, одного разу став переможцем, іншого - здобув срібло. У своїй категорії я найлегший, а тому у перемозі на сьогоднішніх змаганнях не був упевнений на всі сто відсотків. Проте переміг, тож своїм виступом задоволений.

- Чи важко займатися кіокушинкай як у фізичному, так і психологічному плані?

- Аби займатися таким видом спорту, як бойове мистецтво, зокрема, кіокушинкай-карате, треба мати величезну силу волі, незважаючи ні на що, наполегливо тренуватися, впевнено йти до поставленої мети. Головне - не лінуватися, не пропускати жодного тренування, виконувати настанови тренерів.

- Чи багато часу відбирають заняття бойовим мистецтвом?

- Тренуюся приблизно по дві години на день. Як і всі, намагаюся добре вчитися у школі. Після занять маю вільну годинку, аби відпочити і пообідати, потім - до спортзалу на тренування. І так завжди.

- Розкажи, що найбільше запам’яталося з виступів на різноманітних змаганнях?

- На чемпіонаті України, що проходив у Тернополі, також був найлегшим у своїй ваговій категорії. Зустрівшись у чотирьох боях із сильнішими суперниками, переміг усіх. А у фінальній сутичці за золоту медаль здолав опонента, що був важчим від мене на 17 кілограмів.

- Яким бачиш своє майбутнє у спорті?

- Батьки до мого захоплення ставляться позитивно, тож хочу і надалі займатися кіокушинкай, можливо, поєднуючи його з іншими видами спорту.

Усі бійці кіокушинкай-карате мають пояс певного кольору. Ієрархія поясів від найслабшого до найсильнішого виглядає так: білий пояс, оранжевий пояс, синій пояс, синій із жовтою смужкою, жовтий, пояс із зеленою смужкою, зелений пояс, пояс із коричневою смужкою, коричневий, пояс із золотою смужкою і чорний пояс. На чорний пояс почергово наносяться ще десять смужок - данів. Людина із найбільшою у світі кількістю данів (дев’ять) Хацуо Рояма - це наступник та учень засновника школи карате-кіокушин - Мацутацу Оями, легендарного бійця середини двадцятого століття.

31.05.2007



Рівне-Ракурс №10 від 31.05.2007p. 
На головну сторінку