Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №297 від 22.06.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#А-ля бендери

Документи підробити? Простіше простого!

Документи підробити? Простіше простого!

У Млинівському районі на одну хату претендують... троє спадкоємців, пред’явивши однакові заповіти

Дідусь помер, залишивши після себе добротну хатинку з гектаром землі та садочком. Доки хворів старенький, то нікому було й склянки води подати! А коли помер, то ласих на його спадщину знайшлося більше, ніж достатньо. Кожен із них стверджує, що саме він є законним спадкоємцем, “спираючись” на однакові заповіти. toshiba жесткий диск

- З використанням комп’ютерної, поліграфічної та копіювальної техніки сьогодні можна підробити які завгодно документи, - говорить начальник відділу кримінальних експертиз НДКЦ УМВС в Рівненській області Олег КОСТЮК (на фото). - Оскільки навколо спадщини в усі часи вирували пристрасті з домішками афер, то з вдосконаленням техніки - й поготів! Випадок, який трапився у Млинівському районі, нині розслідується. Він не поодинокий. Аферисти викрадають бланки заповітів, ставлять на них печатки неіснуючого нотаріуса і відповідно заповнюють бланк заповіту так, як того вимагає інструкція.

На спеціальному столі в експерта лежать десятки різних документів, посвідчень, грошей… Виявляється - підроблені.

- Сьогодні, крім заповітів, найчастіше підробляють гроші (будьте обачні - нині найчастіше підробляють купюри номіналом 200 євро; гривні - “100”, “20”, “50”, долари - “100”) та посвідчення водія. А також свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, доручення та інші документи суворого обліку, - продовжує спеціаліст.

Раніше, щоб підробити документи, злочинцю потрібно було підбирати хімікати, чорнила, якісні стиральні гумки, гострі леза… Сьогодні ж аферисту достатньо мати комп’ютер, сканер, лазерний принтер, копіювальний апарат, факс. За допомогою цієї техніки можна виготовити настільки якісно підроблені документи, що їхню незаконність можна виявити хіба що шляхом експертизи, - продовжує пан Костюк. - Остання підробка, яка здивувала - якісно виготовлене пластикове посвідчення водія. Чоловіка затримали неподалік Рівного, працівники спецпідрозділу “Кобра” вилучили підробку (показує).

- Підробляти документи вигідно до пори до часу, але ж можна і попастися! Що за це буде?

- За підробку заповіту, посвідчення, або іншого документу людині загрожує адміністративна відповідальність (штраф від ста до двохсот мінімальних розмірів заробітної плати), а також позбавлення волі строком до двох років або виправні роботи на той же строк. Якщо ж людина вчинила цей злочин повторно - карається позбавленням волі на строк до п’яти років, можливо, з конфіскацією майна - як вирішить суд.

Ось так-то!

До речі, 21 червня працівники експертної служби відзначають своє професійне свято. Бажаємо їм здоров’я, натхнення у роботі та безпомилкових експертиз!

22.06.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 22.06.2007p. 
На головну сторінку