Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №298 від 29.06.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#До Дня боротьби із зловживанням наркотиками ті їх незаконним обігом

Мільйони на трамадолі

Мільйони на трамадолі

“Веселі” пігулки продавали в одній із рівненських шкіл, біля дискотек, маючи кількатисячний оборот за місяць

В одній із рівненських шкіл донедавна активно розповсюджувався трамадол. Пластинку з десятьма капсулами заповітного кайфу можна було купити з рук за сімнадцять гривень. Кілька таблеток дарували ловцю ейфорії більше доби “нірвани” - безперервні танці до світанку, веселощі, шалену енергійність... Правоохоронці викрили злочинне угрупування, але проблема розповсюдження трамадолу в області та країні не зникла.

Трамадол нині - є найдешевшим засобом, який призводить при вживанні до наркотичного сп’яніння. Якщо за таблетку “серце” доведеться викласти гривень 30, то за капсулу трамадолу в чотири рази менше. Тому сьогодні трамадол у побутовій неформальній мові називають “наркотиком школярів та студентів”, через доступність та низьку ціну.

Невже цей лікарський засіб сьогодні можна так легко дістати? Відносно, так. В аптеках його відпускають суворо за рецептами, однак з рук біля дискотек, в нічних клубах, і навіть у школах, його теж можна придбати, володіючи інформацією “де і в кого”. І проблема ця має не тільки обласний, але й республіканський характер.

Правоохоронці неодноразово зверталися до урядовців з пропозицією затвердити трамадол як наркотичний засіб, - лише тоді нелегальні розповсюджувачі трамадолу (які підпільно закуповують його на оптових базах), за словами працівників МВС, зможуть “порозумнішати”, бо за розповсюдження наркотиків можна сісти на кілька років у тюрму, а сьогодні за розповсюдження трамадолу - максимум три роки з обмеженням волі або штраф. А там, де фігурують тисячі, а то й мільйони гривень, сплатити кілька прожиткових мінімумів, чи умовно відбути покарання - дрібниця! Попався - звільнився, і знов за старе!

Трамадольна баронеса розширювала дистриб’юторську сітку в Рівному

Більше року 30-річна панянка Тетяна, жителька Черкас, співпрацювала з рівнянами, реалізовуючи школярам трамадол.

За словами старшого слідчого в особливо важливих справах, учинених організованими групами, слідчого відділу УМВСУ в області, майора міліції Івана ЛІШНЕВЦЯ, спільники винаймали квартиру по вул. Відінській обласного центру і зберігали там переданий з Черкас товар. Коли “ділків” взяли, то на квартирі вилучили багато пігулок та желатинових капсул цього отруйного лікарського засобу, а також безліч порожніх упаковок.

Тетяна із Черкас була вмілим та хитромудрим організатором темного бізнесу. Вона активно розширювала сітку розповсюдження трамадолу обласному центрі, залучаючи нових членів, переважно чоловіків віком до тридцяти років. Найбільший епіцентр торгівлі виявився в районі школи неподалік Басівкутського озера. Інша, не менш активна точка збуту трамадолу, - місце просто неба поблизу кафе “Фламінго”.

Діапазон розповсюдження препарату зріс, коли трамадольна баронеса захопила і Львів. Бізнес процвітав, бо був попит. Перевіряючи рахунки злочинців, які передавали переказами гроші з Рівного до Черкас, правоохоронці вийшли на суму більше трьохсот тисяч гривень.

Днями завершився судовий розгляд справи організованої групи. Вирок - позбавлення волі і, відповідно до статті 75 Кримінального кодексу України, звільнення від відбування з випробуванням, призначивши іспитовий строк, враховуючи, що вона раніше не судима, на один рік.

Правоохоронці стурбовані...

А тим часом, працівники Міністерства внутрішніх справ України повторно звернулися з офіційним листом до Кабінету Міністрів з проханням внести лікарський засіб “трамадол” у список наркотичних засобів.

- Адже розповсюдження медичного препарату “Трамадол”, який за своїм впливом не відрізняється від наркотиків і призводить до наркозалежності - серйозна проблема, що може призвести до катастрофічних наслідків для України, - зазначив пан Лішневець.

Сьогодні ейфорія, а завтра – недоумкуватість

За словами наркологів, звикання до трамадолу наступає вже після шести місяців регулярного прийому цього лікарського засобу. Як правило, більшість “трамадольщиків” стають опійними наркоманами. Цей наркотик має імунотоксичну дію і дуже швидко руйнує психіку. Наслідок - втрата нормальної координації рухів, розвиток недоумкуватості. Після довготривалого прийому трамадолу людина стає інвалідом.

Препарат спочатку дає ловцю кайфу порцію енергії, а потім - різко забирає. “Трамадольщиків” дуже тягне на солодке, так як організм постійно потребує вуглеводів.

Трамадол - сильний обезболюючий препарт для онкохворих та равмованих. Вперше потрапив на світовий ринок у 1977 році. Виробник - Німеччина.

29.06.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 29.06.2007p. 
На головну сторінку