Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1140 від 12.10.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Чи будуть «сюрпризи» на вітчизняних заправках?

Чи будуть «сюрпризи» на вітчизняних заправках?

Початок жовтня приніс на наш ринок пального «сюрприз» у вигляді переходу гривні до «плаваючого курсу». Для операторів ринку нафтопродуктів це рішення Національного банку було досить неприємним, адже ціни на всі види пального в нас традиційно жорстко прив’язані до курсу долара. Але…

Найгіршого не сталося і, принаймні станом на 10 жовтня, девальвації гривні не відбулось. При цьому вартість сирої нафти на світовому ринку (другий головний чинник, який впливає на ціни на бензин та солярку) почала потрохи падати. Але на цінники на АЗС обидва фактори (стабільність гривні та здешевлення нафти) не вплинули. Чому?

Таке питання автор задав гравцям нашого паливного ринку і отримав доволі цікаву відповідь. За законами ринку, ціни на пальне дійсно повинні були б впасти десь гривні на дві за літр, але на ринок нафто­продуктів напала нова біда – проблема з логістикою. Бензовози по п’ять днів стоять на кордонах. Тоді, як ще не так давно, черги були мінімальні і перетнути кордон можна було за день. Звісно, за таких умов виникає проблема простою цистерн, а це недешево і тому ціни на пальне в нас завмерли. Що буде далі – достеменно незрозуміло. Дефіциту пального наразі немає і це вже добре.

Якщо згадати ситуацію минулого літа, коли кілометрові черги біля працюючих АЗС були звичним явище, то сьогодні цього немає. Будемо сподіватись, що ситуацію з чергами на кордоні теж вдасться «розрулити» і вартість пального в роздрібній мережі піде вниз.

12.10.2023Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 12.10.2023p. 
На головну сторінку