Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1141 від 19.10.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Чи надається додатковий день відпочинку у разі донації крові у період відпустки?

Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» (частина 2 стаття 20 Закону) передбачає, що особа, яка виявила бажання здійснити донацію крові та/або компонентів крові, звільняється від роботи у день донації та такій особі безпосередньо після кожного дня здійснення донації надається день відпочинку із збереженням за нею середнього заробітку за рахунок коштів власника відповідного підприємства, установи, організації або уповноваженого органу

За бажанням такої особи цей день приєднується до щорічної відпустки.

Працівнику необхідно подати керівнику відповідну заяву не пізніше як за один робочий день до дня донації крові та/або компонентів крові. Зазвичай в такій заяві відразу зазначається коли працівник бажає використати день відпочинку.

Отже, у дні медичного обстеження, в день здійснення донації крові та/або компонентів крові та в день після донації працівник повністю звільняється від роботи із збереженням середнього заробітку лише у випадках, коли день донації крові та/або компонентів крові та день після донації припадають на робочі дні працівника згідно з його графіком роботи.

У разі донації крові та/або компонентів крові у період щорічної відпустки передбачена єдина пільга – така відпустка продовжується на один день.

19.10.2023Головний державний інспектор відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Василь МАРЧУК



Рівне-Ракурс №10 від 19.10.2023p. 
На головну сторінку