Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1143 від 03.11.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Користь та шкода яблучного оцту

Яблучний оцет з’явився у раціоні людства ще сім тисяч років тому. Він є кислотою, яка утворюється при бродінні яблучного соку. Спочатку сік перетворюється на сидр, а потім бактерії, що у ньому, взаємодіють із киснем і окислюють напій, перетворюючи їх у оцет.

При виборі яблучного оцту насамперед зверніть увагу на тару. Краще віддати перевагу склу, оскільки пластикова упаковка не тільки скоротить «термін життя» продукту, але і при тривалому зберіганні може почати виділяти в нього шкідливі речовини.

Наступне, що важливо проаналізувати, це склад та ціна. Натуральний оцет у багато разів дорожчий за звичайний столовий. При цьому його кислотність, зазвичай, не вища за 4-6 відсотків. У складі продукту не повинно бути домішок та ароматизаторів.

Не варто забувати і про колір. Якщо він жовтий, трохи замутнений, то все гаразд. На дні може бути осад, це нормально – просто яблучний оцет не фільтрують на виробництві.

Зберігати продукт необхідно в темному і прохолодному місці, але не в холодильнику. Термін придатності завжди вказаний на упаковці, але найчастіше він коливається від двох місяців до двох років.

Корисні властивості яблучного оцту

Вплив на здоров’я органів шлунково-кишкового тракту

Дієтологи розповідають, що у складі яблучного оцту є пектин та пробіотики – лактобактерії, які з’являються у процесі ферментації.

Ферментовані продукти, сприятливо впливають на мікрофлору кишечника, і до того ж допомагають виробляти соляну кислоту, необхідну для нормального травлення.

Так, в одному дослідженні учасники із запорами вживали дві столові ложки яблучного оцту, розбавленого водою, двічі на день протягом восьми тижнів. Результати показали покращення якості життя учасників, а також зниження частоти появи запорів.

Зміцнення імунітету

За рахунок вмісту лактобактерій та низки властивостей, які покращують травлення та перистальтику кишечника, яблучний оцет може позитивно впливати і на стан імунітету. Адже наш імунітет «живе» насамперед у кишечнику. Від стану мікробіома залежить опірність бактеріям та вірусам, стресу, різним зовнішнім агресорам.

Зниження кров’яного тиску, рівня цукру та холестерину

Також є дані, що яблучний оцет може допомогти зменшити кров’яний тиск. Дослідження показали, що регулярне вживання яблучного оцту може позитивно впливати на стан людей з гіпертонією. Наприклад, у дослідженні, опублікованому в журналі Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, учасники випивали яблучний оцет, розбавлений водою, двічі на день протягом восьми тижнів. У тих, у кого на початку дослідження було виявлено гіпертонію, аналізи показали зниження систолічного кров’яного тиску на 11,2 міліметра ртутного стовпа та діастолічного кров’яного тиску на 6,8 міліметра ртутного стовпа.

Крім того, яблучний оцет відомий тим, що допомагає контролювати рівень цукру в крові. Особливо це корисно для людей із діабетом другого типу.

У дослідженні, опублікованому в журналі Journal of Functional Foods, учасники вживали дві столові ложки яблучного оцту, розбавленого водою перед сном. Результати показали зниження рівня глюкози у крові у всіх з них.

В іншому дослідженні, проведеному у 2015 році, учасники випивали яблучний оцет, розбавлений водою перед їжею. У результаті у хворих на діабет другого типу глюкоза знизилася на 34 відсотки.

Також яблучний оцет можна застосовувати, якщо у вас високий рівень холестерину. Яблучний оцет сприяє виведенню «поганого» холестерину та нормалізує його кількість у крові.

Очищення організму та уповільнення процесів старіння

Організм – це досконала система, яка сама вміє «очищатися» та «виносити за собою сміття».

Але, на жаль, в умовах сучасного харчування, стресу та екологічної ситуації системи організму не справляються та починають працювати гірше. Щоб нормалізувати роботу всіх систем, у тому числі виділень, налагодити відтік лімфи, необхідно, щоб кишечник працював правильно, у цьому якраз і допоможе яблучний оцет.

Шкода та можливі побічні ефекти яблучного оцту

Незважаючи на всі корисні властивості, яблучний оцет може і нашкодити, тому що існують стани, при яких цей продукт лише посилить ситуацію. Тому важливо обговорити протипоказання до його застосування.

По-перше, потрібно знати, як пити яблучний оцет правильно саме вам. Для цього необхідно проконсультуватися з лікарем, якому ви довіряєте, не можна самостійно розпочинати приймання яблучного оцту та будь-яких інших оздоровчих продуктів.

Особливо обережними потрібно бути людям із серйозними порушеннями роботи ШКТ, запаленнями, порушеннями слизових або виразкою. У такому разі приймання яблучного оцту лише погіршить стан здоров’я.

Найголовніше, що важливо відзначити: сам собою яблучний оцет не є панацеєю.

03.11.2023



Рівне-Ракурс №10 від 03.11.2023p. 
На головну сторінку